Här svalnar dina likes

Nu ingår även vår äldsta datorhall Centralnod Växjö, CNV i det smarta kretsloppet där samma energi används tre gånger om.

När vi satte igång arbetet med att rusta upp vår gamla datorhall CNV valde vi att använda samma smarta energilösning som när Green Data Center byggdes. Det innebär att delar av kylvattnet från Grand Samarkand som tidigare gått enbart till Green Data Center nu även går till den äldre datorhallen CNV.

 

Värmen från datorhallarna används till att värma Östers hemmaplan och samtidigt som fotbollsplanen värms upp blir vattnet kallare innan det går tillbaka till systemet. Man skulle helt enkelt kunna säga att det är här dina likes svalnar. För när du surfar på nätet, gillar saker på sociala medier eller kanske streamar en film hjälper du oss samtidigt att återvinna energin som uppstår. Smart, eller hur? Läs mer om moderniseringen av datorhallen här

 

Samma Energi tre gånger om

Kommer du ihåg hur det hänger ihop? Peter Philipsson på Växjö Energi har stenkoll på kretsloppet och förklarar:

 

– Kylvattnet till en datorhall behöver ha en temperatur på 13–14 grader, men vattnet i fjärrkylan är kallare än så. Passerar det Samarkand först värms det upp till en perfekt temperatur och kan återanvändas för att kyla datorhallarna, säger Peter Philipsson.

I datorhallarna stiger sedan temperaturen på kylvattnet ytterligare av värmen från alla dataservrar. Innan vattnet kan skickas tillbaka till systemet måste det därför kylas, vilket det slutligen gör på Östers IF:s hemmaarena Myresjöhus Arena som ligger precis i närheten.

– På så sätt används energin hela tre gånger. Först för att kyla Grand Samarkand, sedan för att kyla datorhallen och till sist för att värma fotbollsplanen. Det är en fantastisk lösning, säger Peter.

 

Delar av det energiåtervinnande systemet är finansierat av EU-projektet READY.