Green Data Center

Det speciella med vår miljösmarta datorhall Green Data Center är att den förutom att vara mycket energisnål, även använder ett klimatsmart och modernt kylsystem som bygger på fjärrkyla. Fjärrkylan produceras i samma lokaler som serverhallen och för att göra det hela mer energieffektivt nyttjas kylan i flera steg:

– I närliggande byggnad produceras fjärrkyla – kallt vatten – som används bland annat till att kyla köpcentrat Grand Samarkand. Efter Grand Samarkand använt vattnet för att uppnå en behaglig inomhustemperatur skickas vattnet till Green Data Center.

– Vattnet har nu en högre temperatur men är tillräckligt kallt för att kyla anläggningen. Temperaturen höjs ytterligare efter Green Datacenter genom att ta tillvara på överskottsvärmen ifrån datorhallarna som genom sin drift genererar en stor mängd värme.

– Denna värme kan nu användas för att värma upp gräsplanen på Östers hemmaarena som är granne med Green Data Center och fjärrkyleanläggningen.

– När vattnet sedan återvänder till fjärrkyleanläggningen så gör den det med hjälp av pumpar som delvis drivs av solcellspaneler. Minimalt med energi behövs för att fortsätta detta kretslopp som utnyttjar energin maximalt och sparar på vår miljö.

På detta sätt använder vi energin tre gånger och ersätter elektriska kyltorn både på Grand Samarkand och på Green Data Center. Det gör att vi har minskat koldioxidutsläppen med 920 ton per år, bara med Green Data Center. Wexnet färdigställde Green Data Center år 2012. Året efter utsågs hallen till Årets grönaste datorhall under 2012.