Uppkopplad och avslappnad

Koppla av och koppla ner i all ära, men har du svårt att helt slita dig från skärmen kan ett enklare alternativ vara att göra medvetna val om vad du faktiskt ägnar tiden framför skärmen åt. Här får du därför tre tips på bättre alternativ till slösurfande.

Tillhör du dem som fnyser åt frasen ”koppla av och koppla ner”? Vi vet, det är inte lätt att lägga ifrån sig telefonen, slita sig från tv:n eller datorskärmen. Men har du någon gång tänkt på hur mycket av skärmtiden som är kvalitet och som faktiskt ger något? Eller är det mesta egentligen bara ”dötid”? Istället för att, som du kanske vanligtvis gör, planlöst scrolla igenom flöde efter flöde på kvällarna kan du använda skärmtiden till något som ger lite vardagsglädje. Kvalitetssäkra din skärmtid!

 

 • Ljudböcker eller podcasts
  Samtidigt som du städar, diskar eller innan du ska sova – passa på att lyssna på någon spännande deckare eller dokumentär. Eller bara placera dig i soffan och lyssna på en riktigt bra feel good-bok som verkligen får dig att slappna av. Har du barn är det också ett ypperligt tillfälle att lyssna på sagor och ha en mysig sagostund tillsammans.

 

 • Meditera
  Om du har svårt att slappna av och lägga ifrån dig tekniken kan du istället testa att använda den som ett verktyg för att komma ner i varv. Det finns en uppsjö av meditations- och avslappningsappar som kan hjälpa dig att slappna av och ta det lugnt.

 

 • Musik
  Sätt igång en riktigt härlig spellista och dansa loss hemma! Sjung med så högt (och falskt) du kan, utan att tänka på hur det låter. Musik gör gott för själen och kan höja humöret på en sekund, och ett glatt humör gör gott både för dig själv och din omgivning.

  Men du, det är helt okej att inte vara superglad jämt heller. Ibland kan det vara riktigt skönt att starta musik som väcker sorgliga minnen och får tårarna att falla.

 

Med hjälp av de här tre enkla tipsen kan du omvandla slösurfandet i soffan till något som ger dig lite extra guldkant i vardagen. När du sen känner dig redo att ta nästa steg har vi ett gäng smarta tips på hur du kan koppla av och koppla ner – helt utan teknik och skärmar. Läs mer om hur du kopplar av och kopplar ner här.

2018-07-10