Vässa ditt Wifi

Bredband via fiber är som du vet supersnabbt! Men känner du till att du kan få det trådlösa nätverket ännu snabbare? Här nedan kommer några tips på hur du gör.

Flytta routern

Routerns placering i bostaden spelar stor roll för hastigheten. Routern ska allra helst stå någonstans i mitten av det område där det trådlösa nätverket ska användas mest. Har du till exempel placerat routern inne i ett sovrum som ligger lite avigt till kan det vara en bra idé att prova hur anslutningen blir genom att flytta den till hallen eller vardagsrummet.

 

Mikron kan ställa till det

Det finns en del, lite oväntade prylar som kan sänka hastigheten i nätverket. Därför är det bra att hålla alla dessa prylar så långt borta som möjligt från det trådlösa nätverket. Exempel på prylar som kan störa är:

  • mikrovågsugnar
  • trådlösa barnvakter 
  • trådlösa högtagare 
  • vissa externa elektroniska källor, till exempel kraftledningar, elektriska järnvägsspår och elverk. Undvik att placera din router nära strömförande ledningar i väggen eller i närheten av ett proppskåp
  • Koaxialkabeln och kontakterna som används av vissa parabolantenner. Sök efter skador på kabeln som kan orsaka radiofrekvensstörning och försök byta ut kablarna om du misstänker att en störning förekommer 

Uppdatera mjukvaran i din router

I din router finns ett inbyggt program, en så kallad firmware, som bestämmer hur den ska arbeta och vilka funktioner som ska ­erbjudas. Genom att uppdatera detta kan du i bästa fall också få bättre prestanda. Du loggar in i routern via datorn med hjälp av en nätverkskabal. Ta en titt i routerns handbok för att ta reda på hur du ska gå tillväga.

2018-01-18