Teknikintresset har tagit eleverna till VM

Ett brinnande intresse för teknik har tagit ett tiotal elever på Fagrabäckskolans Natur och teknikinriktning hela vägen till VM i Detroit. Laget, som kallar sig NoT- Crackers, ska delta i FIRST LEGO League som är en av världens största tekniktävlingar för barn och ungdomar.

– Vi är det enda svenska laget, och ett av fyra skandinaviska lag som tävlar i FIRST LEGO League (FLL). Vi ser mest fram emot att träffa alla andra som är med och tävlar och som delar samma intresse, säger Pontus Ohlsson och Tekla Marklund som går i åttonde och nionde klass på Fagrabäckskolans Natur och teknikinriktning, NoT.

Tillsammans med sina lagkamrater kallar sig Pontus och Tekla för NoT-Crackers. Laget består av tio elever mellan 13–16 år och just namnet NoT-Crackers refererar till Natur – och teknikinriktningen på Fagrabäckskolan och problemlösning på svåra utmaningar. Inför tävlingen bygger och programmerar eleverna i NoT-Crackers LEGO-robotar som ska klara utmaningar på en testbana. Laget ska också komma på innovativa lösningar på problem i samhället på årets tema som är ”Into Orbit” vilket kan översättas till rymden och problemen som uppstår under långa rymdfärder.

 
Titta på filmen för att höra Pontus och Tekla och deras lärare Emma berätta mer om tävlingen och FLL.

Tävlar i VM

Den 24–27 april är NoT-Crackers i Detroit, USA för att tävla i VM i FLL. Tävlingen är en av de största tekniktävlingarna i världen för barn och unga och startades i ett samarbete mellan LEGO och organisationen FIRST som satsat på att öka intresset för teknik och naturvetenskap. Därigenom skapades tekniktävlingen FLL där ungefär 40 000 lag med över 320 000 ungdomar från över 90 länder deltar.

Tävlingen på plats består av tre delar: projekt, kärnvärden och teknik. Projekt innebär att laget ska komma på en lösning på ett problem som finns – i år är temat rymden. Kärnvärden innebär att domarna tittar på hur man samarbetar som lag och hur lagandan är i laget. Det ingår också en teknikpresentation och en tävling på ett bord man ska programmera en robot för att köra på ett bord för att få ihop så mycket poäng som möjligt.

Förresten – du vet väl att du kan läsa mer om vårt lokala engagemang här.

2019-04-23