Så funkar sensorer – gör dina prylar smarta

Det finns en djungel av olika sensorer. Vi på Wexnet driver projektet Smart sensornät, och i den här guiden berättar vi om fem vanliga typer av sensorer och vad de kan användas till för att göra dina prylar smarta och underlätta vardagen. Du kanske får fler idéer till din verksamhet? Kontakta gärna oss för kostnadsfri rådgivning!

Kontaktsensor

Kontaktsensorn kallas också magnetbrytare och består av två delar, en del med själva sensorn (sändaren) och en magnetdel. Det är när magneten, som sitter fäst på dörren, ändrar läge som en förändring registreras och skickas iväg av sändardelen.

Med en kontaktsensor kan du till exempel få larm när fönster och dörrar öppnas i en fastighet.

Rörelsesensor

Rörelsesensorn registrerar objekt som flyttar sig, genom en rörelsedetektor. Dessa kan känna av ljus som registrerar information om förändringen.

Med en rörelsesensor kan du få koll på närvaron i lokaler och rum, vid grillplatser eller för att tända lampor när du går in i ett rum.

Temperatursensor

Kan fungera på lite olika sätt. Ett sätt är att registrera motstånd hos metalltrådar i sensorn. Om temperaturen höjs, ökar motståndet och en signal sänds om förändringen.

En temperatursensor ger info om temperaturen blir för hög, om det till exempel sker i frysen kan du misstänka elavbrott. Kan ofta även mäta luftfuktighet, tex i fastigheter (i källare, husgrund eller tvättstugor).

Lägessensor

En lägessensor känner av lutningar. Med en sådan kan du tex få koll på brevlådan när posten kommer eller när kattluckan öppnas. Den kan även ha koll på när luckor till gatubrunnar öppnas.

Multisensor

Multisensorn kan ha GPS, kontaktsensor, temperatursensor och rörelsesensor i ett paket.

Med sensorer kan du mäta vibrationer, temperatur, rörelse, luftfuktighet, ljus. Du kan tex säkerställa en god inom- och utomhusmiljö genom att få information om bullernivå, temperatur tex upptäcka en brand eller upptäcka fukt och läckage. Genom att kombinera sensorer med så kallade aktorer tex en strömbrytare, kan du även stänga av lampor om luftfuktigheten blir för hög i ett våtutrymme, eller dra ner persienner om det blir för ljust. Du kan också mäta nivåer, tex för tömning av sopkärl, eller för att identifiera felplacerade kärl.

Sensorer kan användas för att upptäcka närvaro och skadegörelse tex att glas blir krossat, vilket kan vara till nytta på grillplatser eller andra offentliga platser. Med sensorer kan du även övervaka och kontrollera användningen av vattenkällor, som vattentankar, borrhål mm.

Sensorer kan också spela en nyckelroll för övervakning av avloppsvatten, vattenfördelning eller bevattning — något som kan vara till stor hjälp för att kontrollera översvämningar och vattennivåer i sjöar och vattendrag.

För att summera; smarta sensorer finns i vår vardag överallt och möjligheterna är oändliga!

Stad, samhälle eller landsbygd – vårt nät är öppet, trådlöst och tillgängligt för alla oavsett om du är småföretagare, fastighetsägare eller representant för en kommunal förvaltning. Boka gärna en kostnadsfri rådgivning, genom att mejla oss på foretag@wexnet.se.

 

Läs mer: https://wexnet.se/foretag/smart-sensornat/

Se case:
Sensorer skapar ordning och reda i bränslefacken vid Sandviksverket | Wexnet

Sensorer vaktar vattennivåerna i Tingsryds sjöar | Wexnet

Sensorer larmar om snöröjning på Växjös fotbollsplaner | Wexnet

Behovsanpassad soptömning sparar tid, pengar och förbättrar miljön

2021-09-27