Smart teknik gör din vardag lite enklare!

Idag blir fler produkter och tjänster för hemmet uppkopplade, vilket skapar nya spännande möjligheter och du kan enkelt hålla koll på ditt hem var du än befinner dig. Här får du massa tips på smart teknik som gör din vardag enklare.

Det finns många anledningar till att göra ditt hem smartare. Allt ifrån att göra vardagen enklare till att öka säkerheten för att känna dig trygg. Du kan styra över till exempel hemmets belysning, över larm för både inbrott och brand, ha full koll på värme och din användning av energi men också få tillgång till flera smarta välfärdstjänster. Med fiber är du redo för framtidens olika smarta tjänster!

Bo kvar hemma med Välfärdsteknik

Vi blir äldre och vill gärna bo kvar hemma längre än tidigare. Idag har vi stora möjligheter till trygghet och säkerhet i hemmet vilket ger många fler äldre frihet och underlättar för att bo kvar hemma. Genom fibernätet kan du få ett digitalt trygghetslarm som gör det möjligt att snabbt komma i kontakt med personal i hemtjänsten. Andra stöd som provas och utvärderas är ledljus som automatiskt tänds när det är mörkt för att förhindra fallolyckor, påminnelsestöd som varnar när dörrar eller fönster är öppna, samt brand-, rörelse-, vatten- och spisvakt. Detta är möjligt med hjälp av ett gäng nya smarta välfärdstjänster!

Låt nycklarna ligga och tänd lampan på distans

För många känns det tryggt och skönt att komma hem till ett upplyst hem och nu kan du enkelt tända upp din bostad när du eller någon annan är på väg hem. Att få lampor att tändas när du kommer in i ett rum och släckas när du går ut, eller släcka hela huset genom en app när du går och lägger dig, är inte bara smart utan också bra för miljön. För de allra enklaste lösningarna behöver du bara uppkopplade fjärrbrytare som du sätter i eluttagen.

Flera leverantörer av hemlarm erbjuder idag smarta appar för notiser och du kan få notiser med namn på vem som larmat av eller på och vid vilken tid. En uppskattad funktion för dig som har barn som går till och från skolan själva när du inte är hemma.

Med ett digitalt lås behöver du inte oroa dig för borttappade nycklar. Du kan ge en tillfällig kod till hantverkare och behöver inte åka hem från jobbet för att låsa upp. Det finns också lösningar så att du kan koppla ditt digitala lås direkt till ditt hemlarm vilket gör att du kan låsa upp och larma av på samma gång.

Smart fjärrvärme

Växjö Energi har just nu ett pilotprojekt – appen Ngenic Tune.  Med hjälp av appen kan du styra värmen i ditt hem och till exempel ställa ner temperaturen när du inte är hemma. Appen kan även bidra till en jämnare inomhustemperatur genom att räkna ut hur just ditt hus beter sig vid olika temperaturer och väder. På så sätt kan topparna kapas med en jämn och skön värme som resultat. Smart – eller hur?!

Fler smarta produkter och tjänster

Med en bra fiberuppkoppling och nya digitala lösningar är möjligheterna nästan oändliga. Här kommer fler smarta tips på teknik som gör din vardag enklare:

  • Sätt på värmen i stugan hemifrån. Starta värmen i stugan så är det varmt när du kommer dit. Både smart och bra för miljön och plånboken!
  • Sätt på disk- och tvättmaskin när du är på jobbet och ha ren disk eller tvätt när du kommer hem. Supersmidigt!
  • Kylskåp med kameror. Tänk dig ett kylskåp som, varje gång du öppnar dörren, tar bilder som laddas upp i en app – då behöver du inte fundera över vad du har i kylen när du står i affären.
  • Bli varnad för vattenläcka. Genom att installera vattendetektorer i till exempel badrum och kök kan du får en varning till mobilen så snart fuktnivåerna ändras. Det finns också funktioner som gör att vattnet automatiskt stängs av om golvet blir fuktigt.

För att kunna ta del av all ny smart teknik är det en förutsättning att du har en trygg och stabil bredbandsuppkoppling – för en härlig och enkel vardag. Klicka här om du vill veta mer om vilka tjänster vi på Wexnet erbjuder.

2018-05-25