Spaning: Kommer robotar ta över ditt instagramflöde?

Är de perfekta bilderna du ser på Instagram ett utdrag ut det verkliga livet? Förmodligen inte! Bilder på läckra maträtter, dagens outfit och drinkbilden i solnedgången på semestern är antagligen inte bara tagen en gång, utan det finns säkert 100 varianter i olika vinklar och med pålagda filter. Och nu när influencerrobotar har vaknat till liv kan du inte längre vara säker på att bilden ens är tagen av en riktig person.

En omtalad influencerrobot är Gabrielle Löwengrip där influencern Isabella ”Blondinbella” Löwengrip skapat en klon av sig själv. Gabrielle kom till liv i december 2018, hon är bosatt i New York och älskar skönhet. Gabrielle är alltså en cyberfigur, eller avatar, men i hennes instagramflöde framstår hon som en helt vanlig människa av kött och blod. Isabella Löwengrip skriver på sin blogg att följarna kommer att få en inblick i Gabrielles liv där hon dejtar, umgås med vänner, jobbar, testar brunchhak, tränar inför NYC maraton, inreder sitt hem och ägnar sig åt sin största passion – skönhet.

Bild från Gabrielle Löwengrips instagram. Med sina drygt 16 000 följare har hon redan börjat etablera sig i influencervärlden.

”Inspirationen kan likaväl komma från en animerad person”

Anledningen till att Isabellas digitala klon skapats är för att Isabella själv behövs för mer än vad som hinns med idag. Isabella beskriver sig själv som bolagets flaskhals när de ska expandera globalt, då hon inte kan finnas överallt samtidigt.

– Jag ser en extremt ljus framtid för influencerrobotar. Min spaning är att vi om bara något år inte kommer bry oss om huruvida det verkligen är en riktig människa vi följer. Det viktiga är inspirationen vi hämtar in, och den kan likaväl komma från en animerad person. Det är som på film – inte nödvändigtvis äkta, men en underhållande inspirationskälla! Skriver Isabella Löwengrip.

Influencerroboten som har samarbetat med Prada

Gabrielle Löwengrip är dock inte den första influencerroboten vi har stött på, Miquela eller ”Lil Miquela” som hon kallas, är en 19-årig amerikansk-brasiliansk influencer som har figurerat på Instagram sedan 2016. Inför sina en och en halv miljon följare på Instagram visar Miquela upp de senaste märkeskläderna, går på modevisningar och äter brunch med vännerna. Hittills har Miquela även arbetat med modejätten Prada och varit med i magasinet Vogue.

En underhållande inspirationskälla eller bara konstigt? Nu kan du i alla fall följa Gabriella Löwengrip och andra robotinfluencers på Instagram.

 

Toppbild: Bild från Isabella Löwengrips blogg.

2019-01-15