Vänta på reprisen eller streama nu?

Ett liv utan internet – är det ens möjligt? Här gör vi några korta nedslag för att se hur livet innan internet skiljer sig mot vår uppkopplade vardag. Häng med!

Håll kontakten med sociala medier

Användningen av sociala medier ökar hela tiden. Visste du till exempel att hela 56 procent av alla som använder internet i Sverige också använder sociala nätverk dagligen? Det är till och med dubbelt så många som 2010!

Den här utvecklingen är kanske inte så konstig, med hjälp av internet krymper avstånden och via sociala medier blir det till exempel lättare att hålla kontakt med nära och kära som bor lite längre bort. Med bara några knapptryckningar får vi reda på vad till exempel en gammal klasskompis nyss åt till middag. Ganska fantastiskt, eller hur?!

Redo för en utmaning?

Fundera över hur många sociala plattformar du använder på en dag. Kanske tillhör du de 74 procenten som använder Facebook, eller tillhör du den växande skaran som använder Instagram och Snapchat? Notera sedan i ett tomt dokument hur många minuter (eller timmar!) du lägger på respektive social plattform under en dag och när du gör det. Hur mycket tid lägger du på sociala medier?

 

Titta på film när du vill

Att se en film, ett tv-program du missat eller plöja ett antal avsnitt från din nya favorit-serie från streamingtjänsterna är något många tar för givet idag. För bara några år sedan fick du vänta på reprisen, ja om du möjligen inte hade varit så förutseende att du spelat in det på video för att kunna se det i efterhand.

Idag är det inga problem att se filmer och tv-program precis när du vill! Hela familjen behöver inte ens vara samlad framför en och samma skärm, du och din familj eller ett gäng kompisar kan titta på olika saker samtidigt. Med ett snabbt bredband ökar dessutom valmöjligheterna och en högre uppkopplingshastighet är inte så mycket dyrare. Spana in de olika tjänsterna som levereras i  vårt nät.

Hitta information snabbt

Tänk all tid du la på att leta information! Idag kan du snabbt söka upp information på internet, både på arbetet och i skolan, vilket gör din tid betydligt mer effektiv. Hela 97 procent av alla som använder internet i Sverige använder det för att söka enkel information som tidtabeller, telefonnummer, adresser och efter tv-tablån. Nästan lika många använder internet för att söka efter nyheter. Hur skönt är det inte att slippa packa väskan full med busstidtabeller och telefonkatalogen?

Tidigare var du också mer låst till din arbetsplats, jobbet var jobbet och hemma var hemma. Med ett bra fibernät ökar flexibiliteten, det är idag lättare att arbeta hemifrån och till exempel anordna videokonferenser. Smarta möjligheter som minskar resandet och gör din vardag enklare!

Bo kvar hemma med Välfärdsteknik

Vi blir äldre och vill bo kvar hemma längre än tidigare. Idag har vi stora möjligheter till säkerhet i hemmet vilket ger många anhöriga trygghet och underlättar för äldre att bo kvar hemma. Digitala trygghetslarm gör det möjligt att snabbt komma i kontakt med personal i hemtjänsten och med hjälp av en trygghetskamera kan personal inom hemtjänsten titta till en person utan att fysiskt vara på plats. Läs mer om nya smarta välfärdstjänster.

Shoppa, betala räkningar och – hitta din drömpartner!

Listan som visar hur internet har förenklat vardagen kan göras lång och innehåller alltifrån hur du shoppar kläder och veckohandlar till att sköta dina bankärenden, ja internet öppnar dörrar till det mesta egentligen – till och med dejting! Det är helt klart inget snack om saken – internet har gett oss stora möjligheter och stor valfrihet! 

Utvecklingen visar dessutom att över hälften av alla i Sverige idag har fiberuppkoppling hemma och att användningen av bredbandskrävande tjänster ökar. Här gäller det att vara redo! Testa här för att se om du kan få bredband via fiber.

 

Läs mer om svenskarnas internetvanor 2017.

All statistik som presenteras är hämtad från Svenskarna och internet 2017, En årlig studie av svenska folkets internetvanor 2017. 

2018-04-26