5 tips på digital detox

Sommaren står för dörren och många av oss ser fram emot sköna lata dagar och tid med våra nära och kära. Här får du därför fem tips på vägen mot att koppla av och koppla ner.

Det sägs att vi tittar på vår mobiltelefon 150 gånger per dag. Oändliga notiser och medieflöden pockar om uppmärksamheten samtidigt som många upplever att de är stressade både på jobbet och privat. Trots att du säkert vet allt detta kan det vara svårt att slita blicken från skärmen. Man vill ju inte missa något! 

Här kommer några tips som kan göra din ”digitala detox” lite enklare:

 • Inför skärmfria zoner i familjen
  Låt inte din mobiltelefon ständigt störa dig, våga sätta den i ljudlöst läge eller lägg undan den en stund. Välj tillsammans med din familj vilka rum som ska vara skärmfria. Njut av att vara i nuet och gå in helhjärtat för en aktivitet. 
 • Sluta kolla Instagram och Netflix i sängen
  För att få bättre sömn och därmed återhämtning – låt sängen vara en mediefri zon! Om du streamar och instagrammar förstår inte din hjärna att du har gått för att lägga dig och blir istället aktiv. Ljus från dator och mobilskärm kan då rubba din sömncykel.
 • Brukar du använda telefonen som väckarklocka?
  Det bästa är att lämna telefonen i ett annat rum eller ställa den i flygplansläge om du vill ha den som väckarklocka. Genom att ställa den i flygplansläge undviker du strålning under natten och får samtidigt en god natts sömn utan att bli störd.
 • Minimera jobbkontakterna
  Ambitionen att hålla dig uppdaterad genom jobbmejlen kan vara en stressfaktor. Har du möjlighet så lämna jobbmobilen kvar på jobbet när du går på semester. Om du använder jobbmobilen privat, ta bort jobbmejlen från din mejlapp eller skapa en semesteradress för mejlen och dela den endast med dem som du verkligen vill ha kontakt med. Stäng också av alla påminnelsefunktioner.
 • Åk till platser med dålig uppkoppling
  Det kan ju låta drastiskt men genom att medvetet lägga några dagar av semestern på en plats som helt saknar uppkoppling (eller i alla fall har bristfällig sådan) får du – och din familj – några skärmfria dagar av bara farten. Sommarstugan i skogen, nästa?

Psst… Vill du ha fler tips som de här? Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det gör du genom att klicka på länken, scrolla längst ner och skriv in ditt namn och din e-post. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

 

2018-06-20