"På den tiden begränsade vi tv-tittandet"

Bloggar, spel, läxläsning och filmer på YouTube. Det finns mycket våra barn gör när de sitter framför sin skärm. Men har vi vuxna koll på vad barnen gör när de är uppkopplade? Vi har träffat trebarnspappan Stefan för att få en inblick i hur det är i hans familj.

– Jag har inte helt koll exakt på vad tjejerna tittar på. Men jag vet att min äldsta dotter på 14 år framförallt följer olika Youtubers och ser på Netflix. Jag känner inte till namnen på dem, men jag litar på hennes omdöme. Mellantjejen som är tolv år ser på olika serier på sin mobiltelefon. Vår minsting, Linus är sex år och han tycker om att titta på legofilmer och bilar som kör i diket. Sedan spelar han spel ibland också, berättar Stefan.

Stefan säger att han och hans fru har varit överens om hur de ser på medieanvändning för barnen. Men det är framförallt Linus som de har regler för.

– Tjejerna har vi inga regler för då vi anser att de är så pass stora att bestämma själva och vi tycker dessutom att de hanterar det på en bra nivå. Linus får titta på tv en stund på morgonen innan frukost. Sedan får han titta på mobilen en timma efter kvällsmaten och ibland får han även kolla på mobilen när han åker bil. Han har ingen egen mobiltelefon, utan han får låna min eller min frus. Anledningen till att vi bara har regler för Linus är egentligen för att han ju har äldre syskon att jämföra sig med och vi vill begränsa skärmtiden ett tag till för honom då han inte är så stor än.

– När vår 14-åring var sex år hade hon ju inga syskon att jämföra sig med. Dessutom var inte utbudet riktigt lika stort då. På den tiden begränsade vi tv-tittandet, fortsätter Stefan.

Vill att barnen blir kreativa

Stefan berättar att regeln att Linus bara får skärmtid en timma efter kvällsmaten även gäller när han har kompisar på besök. Många av hans kompisar har dock inte den regeln hemma.

– Anledningen till att vi begränsar är att vi vill att barnen ska hitta på egna grejer och bli kreativa. Vi vill inte hamna i att så fort de har tråkigt så ska mobilen fram. Då vi har satt den här regeln blir det inte heller någon diskussion. Linus vet vad som gäller och accepterar det, säger Stefan.

 

Pluggar tillsammans via FaceTime

Den äldsta dottern sitter ungefär två timmar om dagen på vardagar och tre-fyra timmar om dagen på helgen framför datorn. Den tiden upptas då mycket av Youtube och Netflix. Men det blir mer skärmtid än så, för utöver den tiden så pluggar hon även framför skärmen.

– I hennes klass har de alla sina böcker digitalt så allt hon läser sker på skoldator som hon tar med hem. Jag upplever att hon och hennes kompisar mestadels sitter hemma och pluggar, men att de ofta är uppkopplade med varandra via exempelvis FaceTime så att de på så vis kan ställa frågor och plugga tillsammans, avslutar Stefan.

 

2018-11-28