Surfa lugnt – och säkert

Att du inte ska lämna ut lösenord till någon annan har du säkert koll på, men har du funderat över vilka webbplatser du besöker eller vilka länkar du klickar på? Ta del av våra tips på hur du och din familj kan surfa tryggt och säkert.

Vi tillbringar mer tid än någonsin på nätet och utför fler och fler ärenden digitalt. Vi handlar, håller kontakt med vänner och familj och sköter bankärenden. Tyvärr innebär det också att vi riskerar att bli alltmer utsatta för bedragare som försöker komma åt personlig information. Surfa lugnt med hjälp av våra tips här nedan!

 • Skydda din dator
  Att hålla operativsystem och programvaror uppdaterade och att använda ett antivirusprogram är grunden för en säkrare dator. Ofta går det att göra inställningar så att program uppdateras automatiskt. Se också till så att din dator är utrustad med en brandvägg.
 • Säkrare lösenord
  Ett bra lösenord är viktigt för att skydda dina uppgifter. Ett starkt lösenord består av minst tolv tecken och innehåller både stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Använd aldrig ord, tecken eller årtal som kan kopplas till dig som person. Tänk också på att inte använda en rad tecken efter varandra på tangentbordet. Ett hett tips är att ha olika lösenord för olika inloggningar och att regelbundet byta lösenord för de viktigaste tjänsterna.
  Och du – lämna aldrig ut ditt lösenord eller dina koder till någon annan!
 • Hur du surfar påverkar
  Ett tekniskt skydd är grunden, men måste kombineras med ett säkert beteende.Tänk efter, vilka webbplatser besöker du? Var försiktig med att klicka på länkar eller ladda ned program som kommer via e-post, särskilt när du inte känner till användaren.
 • Logga ut
  Se till att du alltid loggar ut när du har gjort dina ärenden på en webbsida (till exempel bankärenden). Lämna inte datorn i bilen eller på andra platser där den är lätt att stjäla.
 • Säkerhetskopiera
  Spara värdefull information på två ställen, till exempel på en extern hårddisk, via en molntjänst eller genom att skriva ut och förvara i ett låst skåp.
 • Hantera e-post
  Att kommunicera via e-post är enkelt men säkerheten är låg. Tänk på det som ett vanligt vykort – det skickas helt öppet och kan läsas av obehöriga. Skicka därför inte känslig eller hemlig information.
  Om du får e-post som du inte känner igen och är tveksam till, var försiktig med att öppna det. Om det vill sig illa kan du drabbas av datorvirus. 
 • Välj säker e-handel
  Det är smidigt att handla från nätet men kolla alltid upp ett företag eller en webbplats om det är första gången du handlar därifrån. Det finns många populära webbplatser som inte är säkra! Om du ska logga in eller lämna dina kortuppgifter, titta efter ett litet hänglås (ofta grönt) i adressfältet på din webbläsare. Hänglåset visar att sidan använder en säker uppkoppling. När du handlar är det smart att alltid skriva ut eller ta en skärmdump på bekräftelsen av ditt köp.
 • Var försiktig med öppna nätverk
  Ett sätt för bedragare att komma åt dina personliga uppgifter är att skapa gästnätverk och använda sig av ett namn som inte känns skumt. När du sedan surfar in på nätverket, kan bedragaren kopiera alla dina uppgifter som du skickar från din mobil eller dator, utan att du märker det. Var därför alltid försiktig med öppna nätverk och logga inte in om du inte känner dig trygg med avsändaren.

2018-08-10