Så funkar sensorer

Här berättar vi om fem vanliga typer av sensorer och vad de kan användas till i olika verksamheter.

Med sensorer kan du bland annat få rapporter om mätnivåer för att hitta trender och avvikelser i din verksamhet och säkerställa en god inom-och utomhusmiljö. Listan på behov kan göras lång och det finns olika typer av sensorer som passar för olika ändamål. Här beskriver vi fem vanliga typer av sensorer och vad de kan användas till:

 • Kontaktsensor
  Kontaktsensorn kallas också magnetbrytare och består av två delar, en del med själva sensorn (sändaren) och en magnetdel. Det är när magneten, som sitter fäst på dörren, ändrar läge som en förändring registreras och skickas iväg av sändardelen.

  Med en kontaktsensor kan du till exempel få larm när fönster och dörrar öppnas i en fastighet.

 • Rörelsesensor
  Rörelsesensorn registrerar objekt som flyttar sig, genom en rörelsedetektor. Dessa kan känna av ljus som registrerar information om förändringen.

  Med en rörelsesensor kan du få koll på närvaron i lokaler och rum, vid grillplatser eller för att tända lampor när du går in i ett rum.

 • Temperatursensor
  Kan fungera på lite olika sätt. Ett sätt är att registrera motstånd hos metalltrådar i sensorn. Om temperaturen höjs, ökar motståndet och en signal sänds om förändringen.

  En temperatursensor ger information om temperaturen blir för hög, om det till exempel sker i frysen kan du
  misstänka elavbrott. Den här typen av sensor kan även mäta luftfuktighet i fastigheter.

 • Lägessensor
  En lägessensor känner av lutningar. Med en sådan kan du hålla koll på när luckor till gatubrunnar öppnas.

 • Multisensor
  Multisensorn kan ha GPS, kontaktsensor, temperatursensor och rörelsesensor i ett paket.

Stad, samhälle eller landsbygd – vårt nät är öppet, trådlöst och tillgängligt för alla oavsett om du är småföretagare, fastighetsägare eller representant för en kommunal förvaltning. Boka gärna en kostnadsfri rådgivning utifrån ert specifika behov. Hör av dig till oss på salj@wexnet.se