”Lika stort som elektriciteten”

De hade egentligen förutsättningarna emot sig. Glest befolkat och långt till närmaste storstad. Men i dag har invånarna i byn Asa fiber.

– För oss är det lika stort som när elektriciteten kom, säger företagaren Axel Hjelmer, 40 år, som i dag kan jobba hemifrån utan problem.

Axel Hjelmer, hans två barn och sambo lockades från stadslivet i Växjö till landsbygden i Asa. Men tillvaron i den småländska idyllen, med storslagna skogar och rogivande sjöar intill knuten, hade en baksida. Det saknades riktigt snabb uppkoppling till internet.

– Vi är en modern familj med höga krav. I min roll som företagare har jag digitala möten med massor av människor och måste vara säker på att både bild och ljud fungerar. När alla här hemma är på nätet samtidigt, med filmer och spel som streamas, krävs det fiber, säger Axel Hjelmer.

Startade sockenråd

Han och familjen tog över släktgården i Kråketorp när de flyttade till Asa.
– Jag tror att många välutbildade människor mitt i livet gärna vill bo på en lugn plats utanför städerna. I Asa har vi en fantastisk gemenskap, vi kan ha djur och naturen är storslagen, säger Axel Hjelmer.

Han startade ett sockenråd och tillsammans med grannarna undersökte de möjligheterna att skaffa fiber.

– Eftersom det är stora avstånd och få människor som bor här insåg vi att förutsättningarna för fiber var dåliga. Men alla vi som bor här vill utveckla bygden och efter ett första möte med Wexnet kände vi oss optimistiska. De pekade ut möjliga vägar framåt.

Stor betydelse

Det krävdes en del arbete, och att de tänkte kreativt, men nu har fiberuppkopplingen kommit på plats. För en del av invånarna i Asa blev det en stor sak, ungefär som när elektriciteten kom.

– Ström liknar uppkoppling på det sättet, har du inte det så hamnar du utanför. För många är fiber en dröm som förverkligas, säger han.

Axel Hjelmer tror att byns attraktionskraft har höjts betydligt. Från att vara en idyll med stark gemenskap till att även ha kommunikationer som gör dem till en del av det moderna samhället.

– Fiberuppkoppling håller för flera generationer framåt. Så vi är framtidssäkrade.

 

 
Fakta

Axel Hjelmer, 40 år.
Bor: med sin familj i Kråketorp utanför Asa i norra delen av Växjö kommun.
Gör: Driver redovisningsbyrå samt företaget Eremit inom turism.