Digital teknik ger ett rikare liv för seniorer

Under 20 år har Seniornet hållit kurser och föreläsningar för äldre om digital teknik. I höst kan man bland annat anmäla sig till “Grundkurs Android”, “Lär dig mer om din iPhone” och “Planera din resväg med hjälp av telefonen”.

– Det blir 19 kurser, så det är full fart. Vi försöker anpassa oss efter vad som är aktuellt och erbjuda lite olika nivåer och svårighetsgrad, men det viktigaste är att nå dem som inte använder mobil eller dator alls, säger Bo Skandevall som är ordförande i Seniornet Växjö.

Vill bygga upp tillit till tekniken
I Sverige lever mellan 200 000 och 300 000 personer i digitalt utanförskap. Det innebär att de sällan eller aldrig använder internet. Ofta handlar det om äldre. Seniornets mission är att hitta dem och få dem att bli nyfikna.

– Vi möter ofta äldre som inte vill ha en mobiltelefon, som är livrädda för att gå in på en hemsida eller ladda ner BankID. Det gäller att ha respekt för det, men samtidigt sudda bort skepsisen och bygga upp en tillit till tekniken. Vi vet ju att det ger så mycket tillbaka, att det öppnar upp nya möjligheter och ger ett rikare liv, säger Bo Skandevall.

Övningar kring säkerhet
Ett område som Seniornet får många frågor om och håller utbildningar i, är vad som händer med ens konton på sociala medier och Google när man avlider – en kunskap som många uppskattar att få till sig. Ett annat viktigt område är säkerhet och bedrägerier. Det har Seniornet valt att ha med som ett delmoment i samtliga kurser.

– Vi vet att väldigt många äldre blir lurade och metoderna blir mer och mer sofistikerade. Under våra kurser beskriver vi olika situationer som kan uppstå och övar tillsammans på hur man ska agera om man blir uppringd eller får ett mejl, säger Bo.

Seniorer lär seniorer
Idag har Seniornet Växjö 600 medlemmar, antalet minskade en del under pandemin och de vill nu hitta ännu fler seniorer som vill ge det digitala en chans. De allra flesta medlemmarna och kursdeltagarna är mellan 70 och 80 år, men några närmar sig 100. Även Bo Skandevall och hans 18 kollegor, som alla jobbar ideellt, är seniorer.

– Vi märker att många känner sig mer bekväma när även kursledaren är lite äldre och därför är alla över 55 år. Alla som håller kurser har ett intresse för lärande och teknik, och tycker att det är ett viktigt och roligt jobb. Att se någon, som tidigare varit skeptisk till att ha en mobil börja tycka att den är jättekul, är härligt, säger Bo.

Wexnet sponsrar
Inför 2024 har Wexnet sponsrat Seniornet med en summa som ska användas till ny teknisk utrustning på Pensionärernas hus.

– Pengarna betyder mycket för oss och innebär att vi kan göra ett ännu bättre jobb när vi håller utbildningar, säger Bo.

Seniornets tre viktigaste tips:
• När du får meddelande om att du ska uppdatera din telefon – gör det. Då får du de senaste säkerhetsinställningarna.
• Om någon ringer och ber dig ange lösenord, koder eller kontonummer – säg att du inte är intresserad och lägg på luren. Samma sak gäller såklart om du får sms eller mejl – släng meddelandet utan att svara eller klicka på länkar.
• Var nyfiken på vad du kan ha nytta av! Gå en kurs om du känner att du behöver och vill lära dig mer.