Har ditt företag nytta av sensorer?

Nu kan du som är småföretagare ta hjälp av Linnéuniversitetets projekt IoT-lab för att koppla upp företagets saker till internet. Labbet hjälper både till med bra idéer och programmering.

– Vi talar ofta om smarta städer men projektet gäller alla företag, även landsbygdsföretag inom skogsnäringen, jordbruket och djurhållningen, säger Pär Gustavsson, kundansvarig på Wexnet.
– Om du är djurägare och vill ha koll på vattnet så måste du själv åka ut och titta. Med sensorer får du information löpande och det behövs ingen framdragen el. Det räcker ofta med en sensor, ett långlivat batteri och mjukvara.

Sprida kunskap

Projektet IoT-lab för småföretagare ska väcka nyfikenheten på uppkopplade sensorer. Det pågår till april 2023 och drivs av Wexnet, Kalmar Energi och Linnéuniversitetet med finansiering av Tillväxtverket, Region Kalmar och Region Kronoberg.

Många som använder tekniken har sparat tid och pengar och förbättrat sina firmor och företag. En del har till och med utvecklat nya affärsmodeller.

Vad är sensorer?

Sensorer kan användas för att mäta nästan vad som helst: Vätskenivå, tryck, temperatur, luft, hastighet, elektricitet eller magnetism, till exempel. De kan sedan kopplas till givare som får något att hända, till exempel att ett larm går och ett sms skickas. Det är inte så krångligt som det låter, menar Pär Gustavsson. Inte är det dyrt heller.
– I projektet bidrar både vi och universitetet med konsulttimmar. Själva sensorn kostar bara från några hundralappar upp till 3 000 kronor i inköp.

Om IoT Labs

Projektet leds av Linnéuniversitetet och genomförs tillsammans med Wexnet och Kalmar Energi som i flera år jobbat med IoT-utveckling. Tillsammans är projektteamet ihopsatt för att kunna ge en vass och samtidigt bred kompetens, kring allt från hårdvara och elektroteknik till digitaliseringsstrategier, cloud computing, nätverksteknik och affärsstrategier.

Vill du veta vad sensorer kan göra för ditt företag?

Wexnets sensornät är öppet, trådlöst och tillgängligt för alla, oavsett om du är småföretagare fastighetsägare eller kommunal förvaltning. Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning kring hur du kan nyttja sensornätet på bästa sätt. Hör gärna av dig till foretag@wexnet.se.