Smarta sensorer lyfter Vöfabs fastigheter

Utanför Kungsmadskolan i Växjö är det blåsigt och regnet piskar på rutorna. Det är skönt att komma innanför skolans stora glaspartier. Peter Andersson, drifttekniker hos fastighetsägaren Vöfab, tar emot med en vit sensordosa i handen.

– Den här ska vi installera på väggen i ett av rummen i den äldre byggnaden, säger Peter och visar vägen genom skolan.


– I den nya delen finns redan inbyggda sensorer som kontinuerligt mäter till exempel temperaturen. Men i de äldre byggnaderna saknas de, och då är dessa sensorer helt perfekta, fortsätter han och håller upp dosan.

 

11 sensorer flyttas runt

Vöfab, Växjö kommuns fastighetsbolag som förvaltar över 130 fastigheter, såsom skolor, förskolor, särskilda boenden, simhallen och Växjös nya kommunhus – har köpt in 11 smarta sensorer från Wexnet. Dessa sensorer flyttas runt mellan fastigheterna för att övervaka och förbättra inomhusmiljön.

– Totalt vistas 30 000 människor i alla olika åldrar dagligen i våra lokaler. Självklart är ett bra inomhusklimat som bidrar till en bra arbetsmiljö, viktigt både för oss och våra hyresgäster. Samtidigt vill vi vara så energieffektiva som möjligt, säger Peter medan han enkelt skruvar upp dosan på väggen.

Just den här typen av smart sensor mäter temperatur, fukt och koldioxidhalt. De uppmätta värdena skickas trådlöst till en portal som Wexnet tillhandahåller.

– Koldioxidhalten, eller PPM-värdet som är det man mäter, är viktigt att kontrollera. Ett för högt värde kan till exempel medföra huvudvärk, torra ögon eller trötthet, säger Peter och öppnar datorn för att visa kurvorna i den digitala plattformen.

– Det är väldigt smidigt att följa de olika värdena och se om de håller sig inom det godkända intervallet. I någon fastighet upptäckte vi till exempel att PPM-nivån låg alldeles för högt. Vi upptäckte då att en spjällmotor inte reglerade sig korrekt och kunde åtgärda problemet.

 

Ljud, ljus och rörelse

Wexnet erbjuder också sensorer som mäter ljud, ljus och antalet personer som vistas i ett rum under en viss tidsperiod. Det är något Peter gärna vill utforska vidare – inte minst ljudnivåer är en viktig faktor för skol- och förskolepersonal. Det är också intressant hur många som rör sig i ett rum under en dag. Om ett rum visar sig stå tomt större delen av dagen, kan Vöfab prioritera andra ytor, begränsa ventilationen och värmen, och därmed göra en energibesparing på sikt.

Vöfab och Wexnet har även diskuterat andra typer av sensorer som kan bli aktuella framöver.

– I skolköken skulle vi till exempel kunna mäta nivåerna i fettavskiljare så att vi vet när det är dags att tömma. Och med sensorer på platta tak eller i brunnar kan vi upptäcka när vattnet inte rinner undan som det ska. Det är bara några exempel på framtida lösningar som vi tror på, säger Peter.

 

Fler vill spara energi

Idag använder ett 30-tal av Wexnets kunder i Växjö, Tingsryd och Alvesta kommuner smarta sensorer. Wexnet vill nu gärna erbjuda möjligheten till fler fastighetsägare och samarbetar gärna med kunderna för att identifiera deras behov.

– Många är framför allt intresserade av att spara energi och optimera både värme, kyla, ventilation och el i sina lokaler och genom att mäta kan de ta beslut baserat på data och göra relevanta förändringar. Man kan också få larm när något händer som inte bör hända, säger Mikael Brolin, storkundsansvarig på Wexnet.

– För fastighetsägare som behöver göra energideklarationer kan detta vara en stor hjälp, avslutar han.

Vill du veta mer om smarta sensorer? Kontakta oss