Rätt kyla med smarta sensorer
Rätt temperatur och luftfuktighet i kylarna är A och O för Stens Chark i Åseda. Av kvalitetsskäl får nivåerna varken bli för höga eller låga. – Med smarta sensorer slipper vi fysiska kontroller och kan hålla koll direkt i mobilen, säger vd Fredrik Gustafsson.
Stens Chark har tillverkat charkuterier sedan 1943 och produktionen av korvar, isterband och färs uppgår i dag till runt 100 ton per år. Sedan februari använder företaget smarta sensorer i kylarna, programmerade till att följa just temperatur och luftfuktighet. Via en app kan Fredrik Gustafsson se aktuell status och agera snabbt om något strular eller avviker – även när han inte är på plats i fabriken.
– Innan vi började med smarta sensorer gjorde vi fysiska kontroller i kylarna och förde bok manuellt. Det var betydligt mer tidskrävande, och inte lika exakt, berättar han.
”Vardagen har blivit smidigare”
I samma veva som Fredrik gick i tankar att börja producera lufttorkade charkuterier, kom han i kontakt med projektet IoT-lab för små och medelstora företag.
– Jag tyckte projektet var intressant och valde att ställa upp som pilotcase, säger Fredrik Gustafsson.
Praktiskt gick det till så att två personer från projektet kom till Åseda och installerade och programmerade sensorerna. Tekniken som används är LoRaWan – samma som i Wexnets smarta sensornät. Sedan dess har allt rullat på av sig självt.
– Vardagen har blivit betydligt smidigare med smarta sensorer. Det känns tryggt att kunna följa produktionen även när man inte är på plats. Precisionen, att hålla rätt temperatur och luftfuktighet, har också ökat.
På frågan om han skulle rekommendera fler företag att använda sig av smarta sensorer, svarar han:
– Absolut! Förutom det mest uppenbara, en enklare vardag, så får du också möjlighet att fundera på nya behov och affärsmodeller och utveckla din verksamhet.
Om IoT-lab för små och medelstora företag
Projektet finansieras av Region Kronoberg, Region Kalmar och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Syftet är att stärka konkurrenskraft och hållbarhet hos små̊- och medelstora företag i Linnéregionen genom nya innovationsprocesser inom IoT.
Läs mer om IoT-lab på Linnéuniversitetets webbplats
Mer om IoT-lab:
Projektet pågår: Från 1 juli 2021 till 30 april 2023.
Projektledare: Fredrik Ahlgren, universitetslektor
Finansiär: Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket, Region Kronoberg och Region Kalmar län finansierar med 7,7 miljoner kronor.
Syfte: Att öka kunskapen om möjligheterna med Internet of Things (IoT), samt utveckla nya idéer och produkter, bland små och medelstora företag i Linnéregionen.
Wexnet roll: Wexnet deltar genom att testa och utveckla företagens idéer och produkter med så kallad LoRa-teknik.