Tingsryds kommun och Wexnet satsar på Smart sensornät
Nu satsar Tingsryds kommun och Wexnet tillsammans på smart sensornät i hela kommunen. Det innebär att kommunen blir en av de första landsbygdskommunerna i Sverige med en beräknad täckning av smart sensornät på över 80 procent.
– Vi försöker se möjligheterna för landsbygden i en teknik som hittills haft ett tydligt stadsfokus. Vi tänker lite tvärtom. Att förutom bredband ha tillgång till den här tekniken, hoppas vi ska ge större möjligheter för människor och företag att leva, verka och utvecklas här i Tingsryd, säger Christer Kratz, kommunchef på Tingsryds kommun.
Idag har 93 procent av alla hushåll och företag tillgång eller närhet till bredband med minst 1000 megabit per sekund i Tingsryds kommun.*
– Med lora-tekniken tar vi nästa steg och kopplar på regeringens vision om ett helt uppkopplat Sverige där vi skapar förutsättningar för att bo och verka i hela landet, driva tillväxt och innovativ produktion, säger Mats Bildh, affärsområdeschef, Wexnet.
Nio basstationer, så kallade gateways, kommer sammanlagt att sättas upp i Tingsryd, Ryd, Rävemåla, Väckelsång, Urshult, Konga, Linneryd och Yxnanäs, ytterligare stationer kan bli aktuella längre fram.
– Med den här tekniken skapas möjligheter att, med hjälp av smarta sensorer, till exempel styra gatubelysningen i kommunen, hålla koll på vattennivåer, livbojar och badtemperaturer, säger Håkan Halléhn, projektledare för Wexnet i projektet.
En sensor kan till exempel berätta vad det är för ljudnivå i ett klassrum, om en dörr till ett äldreboende eller en idrottshall har låsts upp när man vet att den ska vara låst en viss tid eller hur många personer som befinner sig i en butik vid en aktuell tidpunkt eller under en dag.
– Det som gör att den här tekniken passar utmärkt på landsbygden är att den har lång räckvidd och kan placeras var som helst utan krav på elanslutning. Batterierna till en sensor håller i 10 år och kan hjälpa kommun, företag, föreningar och medborgare att hålla koll på sina byggnader och få larm innan kyla eller fukt orsakar kostsamma skador. Ett annat exempel är om sensorn sätts på en båt, kanot eller cykel så kan ägaren alltid hålla koll på var den befinner sig, säger Henrik Paulsson, utvecklingschef i Tingsryds kommun.
*Siffrorna är en prognos från Wexnet och kan komma att avvika från de siffror som Post- och Telestyrelsen rapporterar. Myndigheten samlar in statistik under oktober 2021 för det som färdigställs hösten 2020, och presenterar det i mars 2022.
Fakta om LoRaWAN
Tekniken som används kallas LoRaWAN och är en standardiserad teknik som kännetecknas av lång räckvidd, låg energiförbrukning och säker dataöverföring. LoRa har snabbt blivit den ledande tekniken för Internet of Things (IOT), över hela världen.