Boportal löser det mesta för Växjöbostäder

Boende i Växjöbostäder kan göra i princip “allt” i sin Boportal. Som att göra serviceanmälan, beställa tapeter och se sin vattenförbrukning när de badar. Snart kan de också släcka lampor, låsa dörrar och kolla hur mycket el som går åt.

Teknikutvecklingen går snabbt och de flesta företag – inklusive fastighetsägare – behöver en digital strategi. Utmaningen ligger inte i de fysiska installationerna utan att hitta en bra plattform för användandet och implementeringen, menar Sara Eliasson som är digitaliseringsansvarig på Växjöbostäder.

– Syftet med Boportalen är att skapa en enklare, tryggare vardag för de boende. Men vi som hyresvärd får också möjlighet att samla in data om fastigheten på ett säkert sätt, vilket ökar förutsättningarna för bättre styrning och mindre energiförbrukning. Vi kan också ge riktade råd och tips där det behövs, säger hon.

Minska energiförbrukningen

Det var runt 2011 som Växjöbostäder och Wexnet slog sina påsar ihop i EU-projektet Ready, vars syfte är att minska energiförbrukningen i bostäder inom hela EU. Wexnet hade en portal för sina tjänster som kunde utvecklas enligt bostadsbolagets behov.

– Det är nu fritt fram för andra fastighetsägare i Växjö, Alvesta, Tingsryd och Lessebo som har fiber från Wexnet att kika närmare på lösningen. En finess är att det funkar även utan internet. Systemet är lättanvänt och uppskattat av sina många användare, säger Håkan Halléhn, kundansvarig på Wexnet.

Ökat engagemang

I maj 2020 lanserade Växjöbostäder Boportalen och kunde då visualisera vattenförbrukningen. Våren 2021 kommer även elförbrukningen kunna visualiseras. Antalet användare är nära 4 000.

– Vi vill testa idéer för att öka engagemanget. Vad gäller just energiförbrukningen ska man till exempel kunna sätta egna mål och få larm när det avviker, säger Sara Eliasson.

Enkelt att få svar

Bostadsbolaget vill möta kundernas förväntningar på moderna tjänster och kommunikation och har kommit långt jämfört med andra i branschen. Visionen är smarta hem där energiförbrukningen går att läsa av i realtid och påverka på distans.

– Det ska vara enkelt att få svar på frågan: Hur mycket vatten och el använder jag? Vill du beställa ett digitalt lås? Då ska du ha möjlighet att göra det. Med Boportalen blir det en väg in till Växjöbostäder.