Koppla av och koppla ner!

Sommaren står för dörren och många av oss ser fram emot sköna lata dagar och tid med våra nära och kära. Här får du därför fyra tips på vägen mot att koppla av och koppla ner under semestern.

Studier visar att vi tittar på våra mobiler 150 gånger per dag. Om du inte tänker på att vara
uppkopplad och nedkopplad vid rätt tidpunkter och på rätt sätt presterar du sämre, mår sämre
och riskerar att bli sjuk. Trots att du säkert vet allt detta är det svårt att faktiskt lägga ifrån sig den där telefonen och slita blicken från skärmen. Det är ju så mycket som händer! Eftersom vi vet hur svårt det är att lägga ifrån sig mobilen kommer här ett gäng smarta tips som kan göra det lite enklare:

 

 • Vila från tekniken
  Låt inte din mobiltelefon ständigt störa dig, våga sätta den i ljudlöst läge eller lägg undan den en stund. Njut av att vara i nuet och gå in helhjärtat för en aktivitet. En påslagen telefon som vibrerar vid inkommande notifikationer kallar på dig lika mycket som en som ger ifrån sig en ljudsignal. Vi frestas av att gå in och tala om för andra hur bra vi har det, istället för att helt fokusera på att faktiskt ha det bra.

 

 • Sluta kolla Instagram och Netflix i sängen
  För att få bättre sömn och därmed återhämtning – låt sängen vara en mediefri zon! Om du streamar och instagrammar förstår inte din hjärna att du har gått för att lägga dig och blir istället aktiv. Ljus från dator och mobilskärm  kan då rubba din sömncykel.

  Brukar du använda telefonen som väckarklocka? Det bästa är att lämna telefonen i ett annat rum eller ställa den i flygplansläge om du vill ha den som väckarklocka. Genom att ställa den i flygplansläge undviker du strålning under natten och får samtidigt en god natts sömn utan att bli störd.

 

 • Minimera kontakten med jobbet
  Ambitionen att hålla dig uppdaterad genom jobbmejlen är en stor stessfaktor under semestern. Kanske intalar du dig själv att du inte störs och blir lugnare av att kolla av mejlen ett par gånger per dag?  Effekten är ofta den motsatta! Lämna därför hellre jobbmobilen kvar på jobbet när du går på semester. Om du använder jobbmobilen privat, ta bort jobbmejlen från din mejlapp eller skapa en semesteradress för mejlen och dela den endast med dem som du verkligen vill ha kontakt med. Stäng också av alla påminnelsefunktioner.

 

 • Åk till platser med dålig uppkoppling
  Lägg några dagar av semestern på platser som helt saknar uppkoppling eller i alla fall har bristfällig sådan. Då kan du inte vara tillgänglig och du behöver inte heller följa vad alla andra gör på sina semestrar i olika appar (det kan ju vara särskilt bra om du dessutom råkar hamna på ett ställe där det mest regnar och vädret är fint där dina vänner befinner sig).

 

Psst… Vill du ha fler smarta tips som de här? Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det gör du genom att klicka på länken, scrolla längst ner och skriv in ditt namn och din e-post. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

 

2018-06-20