En smart säker uppkopplad vardag

Har du uppkopplade saker, så kallade smarta enheter, hemma eller använder du smarta tjänster i mobilen? Vi frågade Håkan Halléhn, kundansvarig på Wexnet, om hur man kan tänka kring säkerhet och smarta prylar.

– Smarta saker och tjänster gör din vardag enklare, men det är viktigt att du själv funderar över vad du vill ha ut av en tjänst. Om du till exempel använder en kartapp i mobilen och vill ha en mer detaljerad vägbeskrivning med trafikinformation måste du tillåta att appen ser din plats. Du måste alltså dela med dig för att kunna kräva något tillbaka och ta del av de smarta tjänsterna, säger Håkan.

Mer än hälften av hushållen (54 %) hade en uppkopplad sak i hemmet förra året. Det visar statistik från Svenskarna och Internets rapport från 2019 där svenskarnas internetvanor kartläggs. Rapporten visar att även om vi kopplar upp alltfler saker i hemmet så oroar vi oss samtidigt för att bli övervakade och att stora företag som Google och Facebook ska kränka vår integritet. Håkan, som jobbar med smart sensornät för företag och är inblandad i projekt kring Internet of Things (IOT), menar att man själv behöver lägga ner lite tid för att få koll på vad det är man delar med sig av:

– Du måste själv göra jobbet! För varje sak du kopplar upp hemma är det bra att göra en säkerhetskoll. Det är lätt att man klickar sig igenom långa avtalsvillkor och tillåter nya uppdateringar utan att ens läsa igenom dem. Tänk lite restriktivt – vad ska informationen du delar användas till, finns det ett tydligt syfte med att du delar just den informationen? För appar i mobilen kan du till exempel själv välja att dela information under tiden du använder just den appen.

Tips för att säkra smarta prylar:

– Se till att dina smarta enheter, så som robotdammsugaren och högtalarna, har automatiska säkerhetsuppdateringar.
– Spara inte kortuppgifter i enheter med betalfunktion.
– Din router fungerar som en brandvägg – se till så att programvaran är uppdaterad.
– Koppla upp dig via mobilens uppkoppling när du inte är hemma och undvik öppna trådlösa nätverk.

2020-12-01