Fördelarna med tv via fiber

Vad är egentligen grejen med tv via fiber? Vi frågade Henrik Hartman, kundansvarig på Wexnet, hur det egentligen ligger till, och så här svarar han.

Idag kan du titta på tv på en mängd olika sätt och av alla digitala betal-tv-abonnemang är fiber det vanligaste och står för 46 procent av alla abonnemang i samma genre. Det visar statistik från Post- och telestyrelsen. Statistiken visar också att antalet tv-abonnemang via fiber ökade med 7 procent första halvåret under 2020. Det innebär att 1,3 miljoner svenskar har ett tv-abonnemang via fiber, medan övriga betal tv-abonnemang som kabel-tv, marknät och satellit har minskat.*

Vad är fördelarna med tv via fiber?

Det finns många fördelar med tv via fiber, eller IPTV som det också kallas. Du kan ta del av samma utbud som med parabol med skillnaden att du inte riskerar sämre bildkvalitet om vädret är dåligt, till exempel om det regnar eller blåser mycket. Du behöver heller inte investera i en parabol som ska monteras på taket, vilket många tycker är en nackdel då den påverkar husets utseende från utsidan. Dessutom får du tillgång till ett stort kanalutbud där du själv väljer vilka kanaler du vill ha och kan använda flera tjänster, till exempel spela spel eller hyra film direkt i din tv.

 

Vilken utrustning behövs?

Först och främst måste du ha en fiberanslutning och ett nätavtal med oss på Wexnet. För att titta på tv via ditt bredband kopplar du en digitalbox mellan switchen och din tv. Tv:n ansluts till digitalboxen trådlöst eller med en vanlig SCART-/HDMI-kontakt. Mellan switchen och digitalboxen ansluter du en vanlig nätverkssladd. Digitalboxen skickas hem till dig från den leverantör du valt. Du kan börja titta på tv via fiber så fort du installerat boxen.

 

Vilken bredbandshastighet rekommenderas för att titta på tv via fiber?

Det fina här är att bandbredden för IPTV går separat och tar inte av den bandbredd man använder för sitt internet.

För mer information om tv via fiber, se priser och kanalpaket klicka här

2021-02-16