Håll koll på trädgården med smart teknik

Att du idag kan styra ditt hem genom en rad smarta funktioner via mobilen är ingen nyhet. Men visste du att det också finns möjlighet att koppla upp din trädgård? Här ger vi tips på hur du får en smartare trädgård.

Det finns många anledningar till att göra din trädgård smartare – en av dem är för att det gör din vardag enklare. Kanske har du redan märkt att allt fler saker i vår vardag blir uppkopplade – allt från hushållsapparater till trädgårdsredskap och fordon och en mängd andra saker. På Wexnet jobbar vi med en teknik som heter LoRaWAN, eller LoRa som det också kallas. Den kännetecknas av lång räckvidd, låg energiförbrukning och säker dataöverföring och har snabbt blivit den ledande tekniken för Internet of Things (IOT) över hela världen. Har du turen att bo i en kommun eller stad som är uppkopplad mot tekniken LoRaWAN finns där kanske möjligheter att få information om lokalt väder och temperatur som i sin tur kan styra dina uppkopplade trädgårdsprylar. Här kommer tre tips på smarta lösningar i trädgården:

 

  • Automatiskt bevattningssystem
    Med ett automatiskt bevattningssystem som känner av när jorden är torr behöver du inte oroa dig för hur dina växter mår om du är bortrest. Dessutom slipper du springa med vattenkannan var och varannan dag om det är en varm och torr sommar. Bra för växterna – smidigt för dig!

  • Robotgräsklippare
    Med en robotgräsklippare kan du njuta av din gräsmatta istället för att bara arbeta med den. Ännu smidigare blir det om den är uppkopplad och själv kan avgöra när det är dags att klippa. Tänk bara på att många signaler kan göra robotgräsklipparen förvirrad, till exempel om du har bredband via ADSL eller en närliggande antenn. Om klipparen störs av andra signaler, testa att öka avståndet till det som stör.

  • Smart belysning
    Styr din utomhusbelysning precis som du vill, var du än befinner dig. Förutom timer och rörelsevakt på belysningen ger möjligheten att själv kunna tända och släcka på distans inte bara en mysig känsla utan blir också trygghetsskapande och kan avskräcka eventuella inbrottstjuvar.

2022-06-06