5 tips på digital detox

Oändliga notiser och medieflöden pockar på uppmärksamheten samtidigt som många upplever stress i vardagen. Här får du fem tips på hur du kan detoxa digitalt.

 • Inför skärmfria zoner i familjen
  Låt inte din mobiltelefon ständigt störa dig, våga sätta den i ljudlöst läge eller lägg undan den en stund. Välj tillsammans med din familj vilka rum som ska vara skärmfria. Njut av att vara i nuet och njut av en lång frukost med närmsta familjen, utan plingande telefoner och notiser som stör matron.

 • Sluta kolla Instagram och Netflix i sängen
  För att få bättre sömn och därmed återhämtning – låt sängen vara en mediefri zon! Om du streamar och instagrammar förstår inte din hjärna att du har gått för att lägga dig och blir istället aktiv. Ljus från dator och mobilskärm kan då rubba din sömncykel.

 • Brukar du använda telefonen som väckarklocka?
  Det bästa är att lämna telefonen i ett annat rum eller ställa den i flygplansläge om du vill ha den som väckarklocka. Genom att ställa den i flygplansläge undviker du strålning under natten och får samtidigt en god natts sömn utan att bli störd.

 • Minimera jobbkontakterna
  Ambitionen att hålla dig uppdaterad genom jobbmejlen kan vara en stressfaktor. Har du möjlighet så lämna jobbmobilen kvar på jobbet när du går på ledighet. Om du använder jobbmobilen privat, ta bort jobbmejlen från din mejlapp eller skapa en semesteradress för mejlen och dela den endast med dem som du verkligen vill ha kontakt med. Stäng också av alla påminnelsefunktioner.

 • Åk till platser med dålig uppkoppling
  Det kan ju låta drastiskt men genom att medvetet lägga några dagar av ledigheten på en plats som helt saknar uppkoppling (eller i alla fall har bristfällig sådan) får du – och din familj – några skärmfria dagar av bara farten. 

Psst… Vill du ha fler tips som de här? Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Det gör du genom att klicka på länken, scrolla längst ner och skriv in ditt namn och din e-post. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

 

2020-12-28