Surfa lugnt – och säkert

Vi tillbringar mer tid än någonsin på nätet och utför fler och fler ärenden digitalt. Vi handlar, håller kontakt med vänner och familj och sköter bankärenden. Tyvärr innebär det också att vi riskerar att bli alltmer utsatta för bedragare som försöker komma åt personlig information. Vi har samlat några tips så att du kan surfa lugnt!

 

 • Skydda din dator
  Att hålla operativsystem och programvaror uppdaterade och att använda ett antivirusprogram är grunden för en säkrare dator. Ofta går det att göra inställningar så att program uppdateras automatiskt. Se också till att din dator är utrustad med en brandvägg.

 • Säkrare lösenord
  Ett bra lösenord är viktigt för att skydda dina uppgifter. Ett starkt lösenord består av minst tolv tecken och innehåller både stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Använd aldrig ord, tecken eller årtal som kan kopplas till dig som person. Tänk också på att inte använda en rad tecken efter varandra på tangentbordet. Ett hett tips är att ha olika lösenord för olika inloggningar och att regelbundet byta lösenord för de viktigaste tjänsterna.
  Lämna aldrig ut ditt lösenord eller dina koder till någon annan!
 • Säkerhetskopiera
  Spara värdefull information på två ställen, till exempel på en extern hårddisk, via en molntjänst eller genom att skriva ut och förvara i ett låst skåp.

 • Hantera e-post
  Att kommunicera via e-post är enkelt men säkerheten är låg. Tänk på det som ett vanligt vykort – det skickas helt öppet och kan läsas av obehöriga. Skicka därför inte känslig eller hemlig information. Om du får e-post som du inte känner igen och är tveksam till, var försiktig med att öppna det. Om det vill sig illa kan du drabbas av datorvirus. 

 • Välj säker e-handel
  Kontrollera företaget du handlar av. Verkar det seriöst? Finns det kontaktuppgifter? Vad säger andra om företaget, kan du söka efter omdömen och recensioner? En bra regel är att aldrig lämna ut koder eller uppgifter via e-post, sms eller telefon. Om du ska logga in eller lämna dina kortuppgifter ska sidan vara krypterad, vilket innebär en högre säkerhet. För att se om webbsidan du handlar ifrån är krypterad ska det stå https istället för http och visa litet hänglås i adressfältet på din webbläsare.

 • Öppna trådlösa nätverk
  Ett sätt för bedragare att komma åt dina personliga uppgifter är att skapa gästnätverk och använda sig av ett namn som inte känns skumt. När du sedan surfar in på nätverket, kan bedragaren kopiera alla dina uppgifter som du skickar från din mobil eller dator, utan att du märker det. Var därför alltid försiktig med öppna nätverk och logga inte in om du inte känner dig trygg med avsändaren.

Källor: Internetstiftelsen, MSB

2018-08-10