Appar för utomhusaktiviteter

Vi tillbringar alltmer av vår vakna tid bakom en skärm vilket oftast innebär att vi sitter inomhus, oavsett om solen strålar utanför fönstret eller om fåglarna kvittrar. Här har vi därför samlat våra bästa tips på appar för dig som vill optimera din utomhusvistelse - utan att göra avkall på skärmtiden!

Alla appar finns som gratisversioner både för Android och Iphone.

 • Växjö Naturkarta
  Ta med familjen på ett äventyr i skog och mark, besök gamla bruksmiljöer och låt de allra minsta känna historiens vingslag. Eller varför inte ta med kärleken på en mysig promenad på någon av alla vandringsleder i orörd natur i ett naturreservat. Det går såklart också alldeles utmärkt att upptäcka naturen helt på egen hand! Från utsiktsplatser som får dig att tappa andan, slingrande stigar över stock och sten, lugna oaser och gömda naturskatter kan du, med hjälp av Växjö Naturkarta, navigera bland naturupplevelser i kommunen.

  Utgå ifrån kartan eller bestäm själv vilket utflyktsmål du är intresserad av och vill upptäcka. Ta med dig din smarta telefon och ha appen redo, packa ner kikaren, ett par rejäla skor eller cykeln. Oavsett om du söker lugnet i naturen eller ett riktigt fartfyllt äventyr kan du hitta det mesta i Växjö Naturkarta!

 • Zombies, Run!
  Zombies, Run! är en kombinerad löpar- och spelapp där zombies tagit över världen och de få människor som finns kvar har belägrat sig i byar. Människornas överlevnad är beroende av löpare som ger sig iväg utanför byarna för att skaffa förnödenheter. Du är ”Runner 5” och ditt uppdrag är att skaffa förnödenheter till den lilla byn Abel. Det finns löpare som haft samma uppdrag som du men misslyckats – med livet som insats. Under tiden du springer får du ta del av den dystra bakgrundshistorien som vittnar om att mänsklighetens existens hänger på en skör tråd. Är du redo att rädda världen? Och vad är egentligen ditt hemliga uppdrag?

  Under rundan får du instruktioner av en radioröst som förklarar vad som händer längs vägen. Är du van att springa med musik? Inga problem! Appen går att kombinera med din egen spellista!

 • Geocaching
  Rörelseglädje, skattjakt och nyfikenhet i ett – Geocaching är spelet som väcker äventyrslusten i dig! Geocaching kan beskrivas som en slags skattjakt utomhus där du letar efter gömda skatter, så kallade cacher. En cache kan vara en behållare som gömts på ett fiffigt ställe och som innehåller en loggbok, en penna och kanske något föremål. För att hitta cacherna kan du använda gps:en i din smarta telefon och när du hittar en viss cache antecknar du i loggboken dagens datum och skriver en notering online. Innehåller behållaren dessutom ett föremål kan du ta det med dig – men bara om du lägger dit ett nytt!

  Totalt sett finns det hela två miljoner geocacher placerade över hela världen men ryktet säger att du inte behöver åka långt för att hitta en i närområdet. I trakterna runt Växjö finns just nu 1810 geocacher utplacerade – kanske finns det en nära just dig?!

 • Viltappen
  Viltappen är fullmatad med fakta om vilda djur och fåglar i Sverige och vägleder dig i mötet med ett sådant.  Appen är också ett bra sätt att lära barnen om hur de, via spår och spillning, kan upptäcka att ett rådjur eller en älg just passerat. Har du turen att själv stöta på någon av våra svenska fantastiska djur kan du registrera dina egna upplevelser i appen. Fortfarande tveksam? Kom ihåg att de flesta djur är räddare för dig än vad du är för dem!

 • Pokémon Go
  För att spela laddar du ner en app på din smarta telefon och därefter ger du dig ut för att leta efter Pokémons. Appen använder telefonens gps och du ser därför en karta som bygger på verkliga förhållanden. Förutom att hitta och fånga Pokémons kan du också se Pokéstops och gym. På ett Pokéstop kan du få olika saker som hjälper dig i spelet, till exempel bollar för att fånga Pokémons eller ägg som kläcks efter att du gått ett visst antal kilometer. På gymmen kan du träna dina Pokémons att bli starkare men även slåss mot andra Pokémons. Perfekt aktivitet tillsammans med ditt barn eller en kär vän!

  Ge dig ut och leta, men se bara till att höja blicken då och då så att du är uppmärksam på trafiken och inte går vilse. Gotta cach ’em all!

 

 

2018-02-13