Är det okej att surfa när det åskar?

Med sommar och sol kommer även åska och oväder. Men hur är det egentligen – påverkas fiber av blixtnedslag? Kan man surfa när åskan går? Vi frågade Henrik Hartman, kundansvarig på Wexnet.

Henrik berättar att fibern i sig inte leder ström och därför inte heller är känslig för åska. Däremot kan utrustningen man använder vara det, eftersom den är ansluten till elnätet. Ett generellt tips är därför att stänga av och dra ur sladden till routrar, datorer, digital-tv-boxar, skrivare, telefoni och annan elektronisk utrustning så fort du hör att det åskar. Då kan du förhindra att blixten slår ner och orsakar onödiga skador.

Om du vet att det ska åska, ta det säkra före det osäkra och dra ur sladdarna till all utrustning i förebyggande syfte. Det kan också vara bra att göra det när du åker bort. Då undviker du att komma hem från semestern till en tv eller dator som har blivit förstörd av ett blixtnedslag.

Kan jag surfa när det åskar? 

– Ja. Om du surfar trådlöst via en bärbar dator och delar internet via till exempel mobilen kan din dator inte skadas av ett blixtnedslag. Däremot bör du stänga av routern och annan teknisk utrustning för att de inte ska gå sönder. Du bör inte heller använda bärbara datorer med strömsladden i eluttaget under ett åskväder.
– När det gäller mobiltelefonen går det bra att surfa och ringa via denna så länge inte mobilen är ansluten med laddsladd till ett eluttag. Enligt Elsäkerhetsverket ökar själva mobiltelefonen inte risken för blixtnedslag. Det är i stället telefon med sladd du bör se upp med, säger Henrik.
Men risken att blixten slår ner just där du bor är statistiskt sett väldigt liten. Desto vanligare är det i stället att blixtnedslag i närheten orsakar överspänningar som förstör elektronisk utrustning. Så återigen: ta det säkra före det osäkra och dra ur sladdarna till all utrustning som är kopplad till elnätet när åskan är i närheten.

Hur räknar man egentligen ut avståndet till åskan?
– Det tar ljudet från blixten cirka tre sekunder att färdas en kilometer. Räknar du sekunderna mellan blixt och dunder och delar med tre får du avståndet från blixten i kilometer. Hörs åskan mindre än tio sekunder efter blixten är avståndet tre kilometer, det vill säga farligt nära, avslutar Henrik.

Tips – tänk på detta när det åskar: 

  • Om du ska ringa eller surfa när det åskar, använd mobiltelefonen – men ladda den inte under tiden.
  • Använd inte heller datorn med strömsladden i uttaget när det åskar.
  • Installera en jordfelsbrytare eller ett överspänningsskydd som skyddar även mot andra elolyckor än när åskan slår ned. Använd aldrig lampor, kontakter eller elektriska apparater som verkar skadade, luktar eller låter konstigt.
  • Ska du resa bort? Dra ur sladdarna för att förebygga eventuella skador.

Läs mer om hur du skyddar dig mot åska på veab.se:
https://www.veab.se/vardagsliv/2018/Sa-skyddar-du-ditt-hem-mot-aska/

2023-06-20