Är det okej att surfa när det åskar?

Den här årstiden är det vanligt med åskoväder. Men hur är det egentligen - påverkas fiber av åska och blixtnedslag? Vi frågade Henrik Hartman, kundansvarig på Wexnet, hur det egentligen ligger till, och så här svarar han.

Fibern i sig leder inte ström och är därför inte känslig för åska. Däremot kan utrustningen du använder vara känslig eftersom den är ansluten till elnätet. Stäng av och dra ur sladden till router, datorer, digital-tv-box, skrivare, telefoni och annan elektronisk utrustning så fort du hör åskan så att inte blixten slår ner och orsakar onödiga skador. Om du vet att åska är på gång, ta det säkra före det osäkra och dra ur sladdarna till all utrustning i förebyggande syfte.

Kan jag surfa när det åskar? 
– Surfar du trådlöst via bärbar dator och delar internet via till exempel mobilen kommer inte datorn gå sönder, men däremot bör du stänga av router och annan teknisk utrustning för att inte dessa ska ta skada. Använd heller inte bärbara datorer med strömsladden i under åskväder. När det gäller mobiltelefonen går det bra att surfa och ringa via denna så länge inte mobilen är ansluten med laddsladd till ett eluttag. Bland annat har Elsäkerhetsverket slagit fast att mobiltelefoner inte ökar risken för blixtnedslag. Det är telefon med sladd som är farligt. 

Hur räknar man egentligen ut avståndet till åskan?
– Det tar ljudet från blixten cirka tre sekunder att färdas en kilometer. Räknar du sekunderna mellan blixt och dunder och delar med tre får du avståndet från blixten i kilometer. Hörs åskan mindre än tio sekunder efter blixten är avståndet tre kilometer, det vill säga farligt nära.

Tips 

  • Risken att blixten ska slå ner i just ditt hus är statistiskt sett väldigt liten. Desto vanligare är det att blixtnedslag i närheten orsakar överspänningar som förstör elektronisk utrustning. Så ta det säkra före det osäkra och dra ur sladdarna till utrustning som är kopplad till elnätet.
  • Använd mobiltelefonen om du behöver ringa eller surfa, men ladda den inte under tiden.
  • Använd inte heller datorer med strömsladden i under åskväder.
  • Installera jordfelsbrytare om din bostad inte redan har en sådan. Den skyddar även mot andra elolyckor. Använd aldrig lampor, kontakter eller elektriska apparater som verkar skadade, luktar eller låter konstigt.
  • Ska du resa bort? Dra ur sladdarna så förebygger du skador, och håll koll på väderleksrapporterna för att ta reda på om det är åskväder i antågande.

2021-08-30