Har du koll på dina kortkommandon i din iPhone?

Låt ”jrs” bli jag ringer upp dig strax. Tre bokstäver för att skriva en hel mening – praktiskt va? Här visar vi hur du gör för att lägga in dina mest använda fraser.

Detta är ingen ny funktion för iPhone, men trots att den är så smart kanske många har glömt bort att använda den. Funktionen kallas textersättning och innebär helt enkelt att en viss textkombination som du själv valt ut byts till något annat.

Genom att skriva ”jrs” kan tangentbordet automatiskt fylla på med ”jag ringer upp dig strax”, till exempel. Det fungerar helt enkelt som autocorrect, fast med fraser som du själv valt. Genom att välja bokstavskombinationer som du inte använder till något annat kan du snabba upp och förenkla saker du skriver ofta.

”11” kan exempelvis bli en ofta använd adress, ”äl” kan bli en emoji och ”jpv” kan bli jag är på väg! Se bara till att välja ett kortkommando som du kommer ihåg, och som inte krockar med andra saker du ofta skriver. (Om ”äl” används i ett helt ord är det inget problem, men när ”äl” står för sig självt omvandlas det automatiskt till vår fras).
 

Så här gör du

För att ställa in egna fraser på tangentbordet, går du till inställningar – allmänt – tangentbord – textersättning. Här presenteras en överblick med de textersättningar som är förinställda sedan tidigare.

Tryck sedan på plustecknet i övre högra hörnet. I första fältet skriver du in din fras som du vill ska skrivas ut, exempelvis en emoji eller ”jag ringer dig strax!”. I fältet Kortkommando skriver du in ditt kommando. Tryck sedan på Spara.

Nästa gång du skriver ditt kortkommando kommer tangentbordet automatiskt ”rättstava” till din valda fras.

Samma på Mac

Samma funktioner finns även på Mac. Gå bara till Systeminställningar och tryck sedan på Tangentbord – Text, så kan samma inställningar göras där.

2018-12-28