Så hänger uppkopplingen ihop i din bostad

Vi vet, många tycker det är tråkigt med att dra nätverkskablar och förstå vad all utrustning har för funktion. Men sanningen är att om utrustningen är rätt inkopplad kan det hjälpa dig att få en snabbare och stabilare anslutning. Här förklarar vi hur allt hänger ihop – och hur du ska koppla rätt!

Fiberkabeln ligger nergrävd i marken och skyddar din anslutning för väder och vind. Kabeln kommer in i din bostad genom ytterväggen.

Switchen är den vita boxen som är ansluten till fiberkabeln. Den kallas även fibermottagare, CPE, fiberswitch eller tjänstefördelare men har samma funktion. Bor du i lägenhet är det ofta ett uttag som kan vara placerat i ett mediaskåp, fråga din hyresvärd om du tycker den är svår att hitta. Switchen har flera uttag vilket gör att du kan koppla flera tjänster till boxen, så som internet och tv.

Router måste du ha om du vill ha trådlös uppkoppling. Den kopplar du med en nätverkskabel till fiberswitchen eller uttaget. Du köper och väljer själv vilken router du vill ha.

En villa och ett lägenhetshus som visar hur fiberuppkopplingen i hemmet ser ut, från nedgrävd kabel till switch, router och uppkopplade saker i hemmet
Illustration som visar hur uppkopplingen hänger ihop i en villa och i ett flerbostadshus, från nergrävd fiberkabel till uppkopplade saker i hemmet.

Välj router för ditt hem

De flesta vill ha trådlös anslutning hemma, det vill säga wifi. Då är det viktigt att köpa en router av bra kvalitet. Annars kan du uppleva lägre hastighet. Din bostads konstruktion kan också påverka anslutningens kvalitet, som exempelvis tjocka betongväggar. Routrar finns i flera olika prisklasser och modeller. Tycker du det är svårt att välja en router som passar din bostad, fråga i butiken vilken modell som rekommenderas.

Upplever du att din anslutning krånglar eller går långsamt är det bra om du går runt i din bostad och kollar hastigheten på bredbandskollen.se. Om hastigheten är lägre en bit bort från routern är det bra om du ser över routerns placering eller funderar över att köpa en som är bättre lämpad för ditt hem.

Koppla rätt

Switchen har fem LAN-portar och en WAN-port. WAN-porten hittar du under locket, och i den kopplar du in fiberkabeln som kommer från uttaget eller från väggen.

Installationsguide för din fiberswitch

 

Bild som visar WAN-porten. Längst till höger kopplar du in fiberkabeln som kommer från uttaget eller från väggen.

 

Bild som visar en inkopplad switch.

 

Router – kabeln ska gå från WAN-porten på routern till valfri LAN-port i fiberswitchen.
Telefonibox – kabeln ska gå från WAN-porten på telefoniboxen till valfri LAN-port i fiberswitchen.
Dator – kabeln ska gå från LAN-porten på din router. Alternativt genom det trådlösa nätverket.
Tv-box – kabeln ska gå från tv-boxen till valfri LAN-port i fiberswitchen.

 

Bra att tänka på

  • Stäng aldrig av din switch mer än nödvändigt. Den kan ta skada av att startas och stängas av för ofta.
  • Vid åska rekommenderar vi att göra switchen strömlös.
  • Den vita knappen på undersidan bör alltid vara intryckt. Knappens funktion är enbart för att tända eller släcka lamporna på switchen, det är inte en på- och avstängningsknapp. För att sätta på och av switchen måste man dra ur sladden.
  • Efter en omstart så kan det ta upp till 5 minuter innan switchen har startat ordentligt.
  • Bor du i villa äger du all utrustning i din bostad, som switch, router och tv-box. Bor du i hyresrätt är det din hyresvärd som äger utrustningen.

 

Wifi-bromsare i hemmet

Wifi-bromsare i hemmet

Tyvärr finns det saker hemma som kan bromsa ditt wifi, och gör att du upplever att ditt bredband går segt. Som tur är kan du ofta åtgärda wifi-bromsarna själv. Här ger vi dig 5 tips på vad du kan göra!

Läs tips

Felanmälan och felsökning

Har du problem med din anslutning till internet kan du prova med att felsöka. Vi guidar dig om hur du går tillväga. Behöver du felanmäla en tjänst kontaktar du din tjänsteleverantör i första hand. De hjälper dig att komma till rätta med problemet och håller i kontakten med Wexnet.

Så felsöker du