5 tips för en ännu bättre uppkoppling hemma

Här har vi samlat 5 tips på hur du vässar ditt wifi hemma, så att du får en bättre uppkopplad vardag.

Bredband via fiber är snabbt och stabilt– visste du till exempel att Wexnets tillgänglighet under 2022 var 99,991 procent?* Men vi vet att även det kortaste wifi-avbrottet kan kännas som en evighet och därför jobbar vi hela tiden med att öka driftsäkerheten och tillgängligheten på våra tjänster. Om det trots allt inte skulle funka som det ska kan det finnas saker hemma som bromsar ditt wifi och som du enkelt själv kan åtgärda. Här kommer 5 tips:

 • Flytta routern
  Routerns placering i bostaden spelar stor roll för hastigheten. Routern ska allra helst stå någonstans i mitten av det område där det trådlösa nätverket kommer att användas mest. Har du till exempel placerat routern inne i ett sovrum som ligger lite avigt till kan det vara en bra idé att prova hur anslutningen blir genom att flytta den till hallen eller vardagsrummet. Hur länge du har haft, eller hur gammal din router är, spelar också roll. Desto nyare router, desto bättre.

 • Prylar som stör nätverket
  Det finns en del, lite oväntade prylar som kan sänka hastigheten i nätverket. Därför är det bra att försöka placera dem så långt bort från det trådlösa nätverket som möjligt. Exempel på prylar som kan störa är värmepumpar, mikrovågsugnar, trådlösa barnvakter och högtalare.

 • Kraftledningar i närheten
  Vissa externa elektroniska källor, till exempel kraftledningar, elektriska järnvägsspår och elverk kan också bromsa ditt wifi. Undvik att placera din router nära strömförande ledningar i väggen eller i närheten av ett proppskåp.

 • Skadade kablar
  Använder du parabolantenn hemma? Skador på kabeln/koaxialkabeln kan orsaka radiofrekvensstörningar, så testa att byta ut kabeln om du misstänker att en sådan störning förekommer.

 • Uppdatera mjukvaran i din router
  I din router finns ett inbyggt program, en så kallad firmware, som bestämmer hur den ska arbeta och vilka funktioner som ska ¬erbjudas. Genom att uppdatera detta kan du i bästa fall också få bättre prestanda. Du loggar in i routern via datorn med hjälp av en nätverkskabal. Ta en titt i routerns handbok för att ta reda på hur du ska gå tillväga.

*Källa: Wexnets övervakningssystem. Tillgängligheten beräknas utifrån alla typer av avbrott på Wexnets access-switchar, borträknat är större strömavbrott och planerade servicefönster som utförs somliga nätter mellan tisdag-onsdag kl. 00:00 – 06:00.

2021-03-29