Se upp för wifi-bromsare hemma

Bredband via fiber är som regel supersnabbt. Om det inte funkar som det ska kan det finnas ”wifi-bromsare” hemma som du själv kan åtgärda.

Flytta routern

Routerns placering i bostaden spelar stor roll för hastigheten. Routern ska allra helst stå någonstans i mitten av det område där det trådlösa nätverket kommer att användas mest. Har du till exempel placerat routern inne i ett sovrum som ligger lite avigt till kan det vara en bra idé att prova hur anslutningen blir genom att flytta den till hallen eller vardagsrummet. Hur länge du har haft, eller hur gammal din router är, spelar också roll. Desto nyare router, desto bättre.

Värmepumpen kan ställa till det

Det finns en del, lite oväntade prylar som kan sänka hastigheten i nätverket. Därför är det bra att hålla alla dessa prylar så långt bort från det trådlösa nätverket som möjligt. Exempel på prylar som kan störa är:

  • Värmepumpar
  • Mikrovågsugnar
  • Trådlösa barnvakter 
  • Trådlösa högtalare 

Kraftledningar i närheten

Vissa externa elektroniska källor, till exempel kraftledningar, elektriska järnvägsspår och elverk kan också bromsa ditt wifi. Undvik att placera din router nära strömförande ledningar i väggen eller i närheten av ett proppskåp. 

Skadade kablar

Använder du parabolantenn hemma? Skador på kabeln/koaxialkabeln kan orsaka radiofrekvensstörningar, så testa att byta ut kabeln om du misstänker att en sådan störning förekommer. 

Uppdatera mjukvaran i din router

I din router finns ett inbyggt program, en så kallad firmware, som bestämmer hur den ska arbeta och vilka funktioner som ska ­erbjudas. Genom att uppdatera detta kan du i bästa fall också få bättre prestanda. Du loggar in i routern via datorn med hjälp av en nätverkskabal. Ta en titt i routerns handbok för att ta reda på hur du ska gå tillväga.

Om Wexnet

Wexnet är ett lokalt och öppet stadsnät med flera olika leverantörer av internet, tv och telefoni. Du väljer fritt efter dina behov bland de leverantörer som finns hos oss. Det leder till bättre kvalitet, bättre service och bättre priser. Vi erbjuder snabbt bredband via fiber till privat- och företagskunder i Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Växjö kommun. Läs mer här.

 

2018-01-18