Fibernätet kopplar upp Kronoberg

Utbyggnaden av fiber går raskt framåt i våra fyra kommuner. Via det öppna stadsnätet kan du surfa, ringa och kolla på tv. Men hur framtidssäkert är egentligen fiber? Wexnets Peter Eklund ger svar.

– Fiber står sig väldigt väl både nu och i framtiden, inte minst eftersom det går att öka kapaciteten väldigt mycket i näten. Våra kunders vardag blir allt mer uppkopplad och därför ökar behoven hela tiden. Fibertekniken sätter egentligen inga gränser för framtida krav på prestanda och hastighet, och dessutom är tekniken inte känslig för väder och vind, säger Peter.

Hur stabilt är det med fiber?
– Det är väldigt stabilt. Under 2022 hade Wexnet en tillgänglighet på hela 99,991%.* Men vi vet att även ett väldigt kort avbrott kan ställa till det, och alla kunder är inte nöjda. Vi jobbar stenhårt för att behålla en hög tillgänglighet och målsättningen är att ha ett fungerande nät 24 timmar om dygnet.

Vad gör ni för att öka tillgängligheten ytterligare?
– För att snabbt kunna åtgärda eventuella fel som uppstår har vi medarbetare i beredskap dygnet runt, året om. Men eftersom infrastruktur tar lång tid att planera och bygga så gäller det framför allt att bygga robust och driftsäkert redan från början. Det måste även finnas redundans i nätet, det vill säga reservkapacitet som sätter in och får det att funka om något blir fel. Vi arbetar hela tiden förebyggande när det gäller drift och service och har så kallade servicefönster nattetid då vi utför planerade underhåll vilket ger ett ännu stabilare nät i framtiden.

Hur ska man tänka om man får ett erbjudande om att skaffa fiber?
– Jag tycker att man ska fundera på vad man har för behov nu, och i framtiden, och utgå från detta. Redan idag har många av oss större delen av livet uppkopplat så min bedömning är att fiber är en investering som lönar sig. Du får också möjlighet att ta del av framtidens tjänster, Internet of things, med uppkopplade prylar som kommer att påverka och förenkla din vardag ytterligare.

Tre fördelar med fiber:

1. Det är snabbt även när flera i hemmet är uppkopplade samtidigt.
2. Det går att öka på kapaciteten väldigt mycket i näten, vilket gör det till en framtidssäker teknik.
3. Du har en stabil uppkoppling oavsett väder och vind.

*Källa: Wexnets övervakningssystem. Tillgängligheten beräknas utifrån alla typer av avbrott på Wexnets access-switchar, borträknat är större strömavbrott och planerade servicefönster som utförs somliga nätter mellan tisdag-onsdag kl. 00:00 – 06:00.

Idag levererar Wexnet fiber till fastigheter i Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Växjö. Se om du kan få bredband via fiber på din adress här.

2021-03-29