Effektivare videomöten – 5 tips

Många jobbar fortsatt hemifrån vilket innebär nya sätt att mötas. Här får du våra fem bästa tips på hur du får effektivare videomöten.

Videomöten är numer en naturlig del av mångas vardag, men det finns några saker som kan vara lite extra bra att tänka på, till exempel hur kameran är placerad eller att ljudet är okej. För hur många känner inte igen sig i att sitta lutad över en laptop i köket eller vid soffbordet med halvtaskigt ljud och en rörig bakgrund?

 • Sätt ramar och regler innan
  Är ni många i mötet kan det vara bra att sätta lite ramar och regler innan så att alla inte pratar i munnen på varandra. Hur ser agendan ut? Och vem håller i den? Ska ni ha någon paus? Är det okej att flika in och ställa frågor under tiden någon pratar? Eller ska alla frågor besvaras i slutet av mötet eller efter en specifik punkt på agendan?
 • Kamerans placering
  Om du använder en laptop med inbyggd kamera kan det vara en bra idé att placera laptopen på någon form av stöd, så att kameran kommer i ögonhöjd. En kamera för lågt eller högt placerad kan innebära att du måste sitta och huka för att överhuvudtaget synas, eller att du syns ur en mindre smickrande vinkel.
 • Bra ljud
  Ett bra ljud gör mötesupplevelsen så mycket bättre! Sätt dig i en lugn och tyst miljö, stäng av kaffebryggaren och vänta med att köra igång diskmaskinen. Använd gärna hörlurar för att slippa rundgång, då minimerar du dessutom risken att den inbyggda mikrofonen tar in ljudet från när du skriver på tangentbordet. Ett hett tips är också att sätta din mikrofon på ljudlöst när du själv inte pratar.
 • Välj en neutral bakgrund
  Kanske har du sett komiska klipp på internet från videomöten där någon spatserat förbi i bakgrunden klädd endast i underkläder? Eller en katt som plötsligt börjar klösa på soffan? Om du sitter hemma kan det vara bra att hålla lite koll på omgivningen och vad som syns i bild. I vissa verktyg finns det dessutom förinställda bakgrundsmiljöer där du själv kan välja en neutral bakgrund.
 • Stabil uppkoppling
  Med en bra fiberuppkoppling är det lättare att arbeta hemifrån, anordna videokonferenser och digitala möten – samtidigt som någon spelar spel eller streamar film på en annan enhet. Möjligheter som minskar resandet och är snällt för miljön! Klicka här om du vill veta mer om vilka tjänster vi på Wexnet erbjuder.

2020-09-01