Hej pensionär! Uträtta ärenden och håll kontakten med vänner och familj digitalt.

Här har vi samlat några tips för dig som är lite äldre och vill komma igång med videosamtal och att uträtta ärenden digitalt.

Enligt Internetstiftelsens senaste rapport av Svenskarna och Internet (2020) har de äldre tagit en större plats än tidigare digitalt. Man har börjat använda sociala medier och digitala vårdtjänster mer, e-handlat och haft videosamtal med nära och kära. Pensionärer är också den grupp som känner sig mer sociala av att spendera tid framför en digital skärm och är mest positiva till ökad skärmtid. Kul, tycker vi – för med en bra uppkoppling hemma finns det en massa bra och roliga saker man kan göra framför skärmen. Här nedan listar vi tre saker till dig som är lite äldre och som behöver lite hjälp för att komma igång.

Videosamtala med vänner och familj

Ett enkelt sätt att umgås utan att träffas fysiskt är att ringa videosamtal. Du kan ringa videosamtal på olika sätt: via mobilen, din dator eller en surfplatta. För att ringa ett videosamtal behöver du ha en app eller en tjänst som stödjer den typen av samtal. Det finns olika varianter och om du till exempel har en iPhone finns det en inbyggd app som heter FaceTime som du kan använda. Har du en annan typ av smarttelefon, en så kallad Android, kan du använda appen Google Duo. Det finns också andra tjänster, och några exempel är Skype, Facebook Messenger eller Whatsapp.

Iphone: Såhär ringer du videosamtal med FaceTime

Annan smarttelefon (Android): Såhär ringer du videosamtal med Google Duo

Handla mat

Det är mycket vi har fått avstå ifrån det senaste året. Men mat är ju något vi alltid behöver! Om du inte har någon som kan handla åt dig kan du smidigt beställa hem varor själv via internet. Såhär gör du:

  1. Välj affär. Sök upp den affären du vill handla i.
  2. Klicka på ”Handla online”. På de flesta hemsidor finns en rubrik som heter ”Handla online” som du ska klicka på för att hamna rätt.
  3. Välj hur varorna ska levereras. Välj ett datum och tid då du själv hämtar beställningen eller få varorna levererade direkt hem till dörren genom att välja hemleverans. På vissa sidor väljer du hur varorna ska levereras allra sist, när du fyllt din kundkorg med varor.
  4. Börja handla! Nu kan du välja vilka varor du lägger i din digitala kundkorg. De stora kedjorna har ofta kategoriserat varor beroende på vad det är men du kan oftast enkelt söka fram det du vill ha i en sökruta.
  5. Betala och notera tiden då maten ska hämtas eller levereras. Om du har glömt att lägga något på din lista kan du ofta komplettera din beställning.

Sköt dina vårdärenden online

Ibland behöver man komma i kontakt med vården eller få hem medicin och läkemedel från apoteket. Men alla kontakter kanske inte behöver ske fysiskt. Numer kan du få hjälp av vården digitalt! Det finns flera aktörer som erbjuder vård digitalt över hela landet. På de flesta apotek idag kan du dessutom beställa receptbelagd medicin direkt hem i brevlådan.

Om du har ett inbokat besök inom region Kronoberg sen tidigare kan du välja att ta det som ett videosamtal istället. Här har Region Kronoberg samlat tips och guider på hur du går till väga om du har ett inplanerat videosamtal med vården.

I Kronoberg testas just nu ett pilotprojekt med en digital vårdapp som heter Min vård Kronoberg. I projektet ingår Folktandvården, psykiatrin och vårdcentralerna Dalbo, Lammhult och Centrum.

 

En av de viktigaste sakerna för att få tillgång till alla digitala tjänster är att du har en stabil uppkoppling. Med en bra fiberuppkoppling är det lättare att hålla kontakten med dina favoriter på distans – möjligheter som minskar resandet och är snällt för miljön! Klicka här om du vill veta mer om vilka tjänster vi på Wexnet erbjuder.

2021-01-11