Många fördelar med att jobba hemifrån

Hur funkar det att jobba hemifrån? Vi har träffat Fredrik som jobbar från sitt hemmakontor i Växjö. Här ger han sina bästa tips!

Eftersom många jobb idag sköts genom datorn börjar det bli allt vanligare att jobba hemifrån. Med ett bra fibernät är det lättare att arbeta hemifrån, anordna videokonferenser och digitala möten. Möjligheter som minskar resandet och är snällt för miljön!

Fredrik Magnusson är ingenjör och har jobbat hemifrån som informationsspecialist inom patent i snart två och ett halvt år. Datorn är hans främsta arbetsredskap och arbetet innebär att han hjälper företag med att ta fram information om uppfinningar. En solig dag i april träffar vi Fredrik över en lunch för att höra hur det funkar att jobba hemifrån.

Hej Fredrik, hur kommer det sig att du jobbar hemifrån?

Jag pluggade och jobbade tidigare i Stockholm men kände att jag ville flytta hem till Växjö igen, men eftersom jag trivdes så bra på jobbet och i branschen ville jag inte säga upp mig. Min arbetsgivare kunde erbjuda möjligheten att jobba hemifrån och på den vägen är det.

Vilka är fördelarna?

Det finns många fördelar! Mitt arbete kräver stort fokus och det gör att jag sällan störs av andra när jag arbetar hemifrån, vilket är skönt. Eftersom jag inte behöver pendla eller ta mig någonstans så känns det dessutom som om jag har mer tid än tidigare när jag behövde ta mig till arbetet. Med flexibel arbetstid ovanpå det kan jag lägga upp min dag lite som jag vill, vilket ger en enorm frihet! De största fördelarna är att jag slipper pendla, har mer flexibilitet, få störningsmoment och sparar en massa tid.

Och tvärtom – vad är utmaningarna med att jobba hemifrån, kan det inte bli väldigt ensamt?

Nja skulle jag säga! Visst kan det kännas lite ensamt ibland, men det kan lätt åtgärdas genom att ta en lunch med en vän eller ta en promenad mitt på dagen. Det är klart att jag ibland saknar att slänga några ord med mina härliga kollegor på kontoret, men vi har daglig kontakt via chatt, telefon och mejl. En anledning till att jag tror att den sociala biten funkar så bra är för att vi inte bara snackar jobb. En vecka i månaden åker jag också till kontoret i Stockholm och jobbar därifrån. Då brukar vi alltid göra en hel del kul tillsammans!

Det stora problemet hemma är att jag istället kan störa mig själv och tappa koncentrationen, skjuter upp saker eller vandrar iväg i tankarna. Men så är det nog för alla, oavsett om du jobbar hemifrån eller på ett kontor.

Hur behåller du fokus när du jobbar hemifrån?

Det är nog viktigt att man jobbar med något man trivs med, eller hittar något i arbetsuppgiften man har framför sig som är roligt. Det kan inte alltid vara kul, så är det ju med alla jobb. Mycket av mitt jobb är detektivarbete och jag gillar jakten på information – det gör mig fokuserad! Det fina med att komma in i ett bra fokus hemma är att du inte blir störd av annat som normalt finns på en arbetsplats.

Ett annat tips för att hålla fokus är att bestämma sig för vad som ska bli klart under dagen – mitt mål är att alltid ha lite tid över till annat.

Avslutningsvis – vilka är dina tre bästa tips till den som jobbar hemifrån?

  • Lyssna på musik
    Jag är väldigt social och ogillar tystnad så därför har jag nästan alltid något ljud i mina öron, till exempel musik, podcast eller ljudbok. Det ger mig energi eller bara en känsla av att man inte är ensam.

  • Ut och rör på dig – eller vila
    Ut och rör på dig, eller ta en kort vila när du är trött. Använd möjligheten att vara flexibel och att du faktiskt sparar tid på att slippa pendla. Själv brukar jag passa på att träna på morgonen när gymmet inte är fullt av folk.
  • Håll kontakt med dina kollegor
    Prata inte enbart jobb utan ta kaffemaskinssnacket digitalt, ring upp via telefon eller kör en videokonferens och ha lite gott snack med kollegorna.

2020-03-20