Flera fördelar med att jobba hemma

Både jobb och vardag ser annorlunda ut just nu, och många jobbar hemifrån. Vana ”hemmajobbaren” Fredrik Magnusson från Växjö ger sina bästa tips för distansarbete.

Ingenjören Fredrik Magnusson har jobbat hemifrån som informationsspecialist inom patent i drygt två och ett halvt år. Jobbet innebär att han hjälper företag med att ta fram information om uppfinningar. Datorn är hans främsta arbetsredskap och större delen av hans dagliga kontakter med kollegor och andra sköts digitalt, via chatt, mobil och mejl.

– Jag pluggade och jobbade tidigare i Stockholm men kände att jag ville flytta hem till Växjö igen, men eftersom jag trivdes så bra på jobbet och i branschen ville jag inte säga upp mig. Min arbetsgivare kunde erbjuda möjligheten att jobba hemifrån och på den vägen är det, berättar Fredrik.

Flexibel arbetstid ger stor frihet

När Fredrik jobbade i Stockholm gick det en del tid åt att pendla, men idag när han jobbar hemma har han mer tid över för annat och med flexibel arbetstid ger det stor frihet. 

– Jag försöker använda möjligheten att vara flexibel och att jag sparar tid på att inte pendla. Att röra sig är ett bra avbrott och om du jobbar hemma som jag vill jag tipsa om att ta en promenad, träna eller kör ett yogapass på lunchen. Själv brukar jag passa på att träna på morgonen när gymmet inte är fullt av folk.

Arbetet kräver mycket fokus, och genom att jobba hemma blir störningsmomenten få, även om det finns andra distraktioner än på jobbet.

– Ibland tappar jag såklart koncentrationen och vandrar iväg i tankarna, men så ser det nog ut för alla, oavsett om du jobbar hemifrån eller på ett kontor.

Digitala verktyg gör det enkelt

Att jobba med något man trivs med, eller att hitta något i arbetsuppgiften man har framför sig som är roligt tror Fredrik är viktigt för att behålla fokus hemma. 

– Mycket av mitt jobb är detektivarbete och jag gillar jakten på information – det gör mig fokuserad! Det fina med att komma in i ett bra fokus hemma är att du inte blir störd av annat som normalt finns på en arbetsplats.

Fredrik avslutar med sina tre bästa tips:

– Med bra rutiner och rätt digitala verktyg går det alldeles utmärkt att jobba hemifrån. Först och främst brukar jag bestämma redan på morgonen vilka arbetsuppgifter jag ska uträtta under dagen, ambitionen är att även ha lite tid över till annat. För det andra lyssnar jag gärna på något som ger mig energi och skapar en känsla av att jag har sällskap. Det kan vara musik, en podcast eller ljudbok. Mitt tredje tips är att inte bara prata jobb med kollegorna när ni väl hörs. Det går ju precis lika bra att köra fikarasten via videolänk.

2020-03-20