Så undviker du vanliga internetbluffar
Internet har gett oss oändligt med nyttiga lösningar som underlättar vår vardag. Men långt ifrån alla på nätet vill oss väl. Här kommer våra bästa tips för att skydda dig från bedragare.
Skydda dina personuppgifter
Lita aldrig på e-post eller sms som begär dina personliga uppgifter, lösenord eller koder. Seriösa företag och banker ber aldrig om sådana detaljer digitalt.
Dubbelkolla webbadressen
Om du får ett meddelande som uppmanar dig att besöka en webbplats, se till att webbadressen stämmer överens med det riktiga företagets. Innan du klickar på en länk, håll muspekaren över den för att se den verkliga webbadressen. Om det verkar misstänkt, klicka inte.
Var källkritisk
Tänk alltid – är det här meddelandet förväntat? Brukar avsändaren uttrycka sig på det här sättet? Hur är språket? Bedrägerimeddelanden kan ofta innehålla konstigheter och maskinöversatt svenska som gör dem lättare att genomskåda.
Var försiktig med bifogade filer
Öppna aldrig bifogade filer om du inte är helt säker på avsändaren, hur angeläget det än kan vara.
Dubbelkolla e-postadresser
När du svarar på mejl till företag eller organisationer – kontrollera att e-postadressen verkligen går till den du tror.
Var skeptisk mot okända telefonsamtal
Om någon påstår sig vara från företag som Microsoft eller Windows-support och säger att du har ett virusproblem, lägg på luren. Uppringaren vill få dig orolig och angelägen om att få problemet fixat, men i själva verket kan du bli av med stora summor pengar om du lämnar ut uppgifter till uppringaren.
Starka lösenord och flerfaktorinloggning
Om möjligt, aktivera flerfaktorinloggning för högsta säkerhet. Fungerar inte flerfaktorsinloggning, använd starka och unika lösenord genom att använda en lösenordstjänst.
Läs mer om hur du säkra dina lösenord på MSB
Logga ut från webbsidor
Se till att alltid logga ut från webbsidor när du är klar. Det hjälper till att skydda ditt konto.
Vanligaste internetbluffarna just nu
De vanligaste internetbedrägerierna kan variera över tid, men några av de vanligaste bluffarna som cirkulerar på internet just nu är de här:
Phishing-bluffar
Kallas även nätfiske. Bedragare skickar ofta e-post eller meddelanden som ser ut att komma från pålitliga företag eller organisationer för att lura dig att lämna ut känslig information, som lösenord eller bankuppgifter.
Ransomware-attacker/Utpressningsvirus
IT-attacker som innebär att skadlig programvara krypterar dina filer och kräver en lösensumma för att återställa dem. Bedragare hotar med att radera dina filer om du inte betalar.
Sociala medier-bedrägerier
Bedragare kan skapa falska sociala medieprofiler och försöka lura dig att lämna ut personlig information, dela känsliga uppgifter eller klicka på skadliga länkar.
Läs gärna mer om hur du kan skydda dig mot exempelvis nätfiske och skadlig kod på msb.se
2023-11-20