Beroende av sociala medier?

Halkar du lätt in på sociala medier och scrollar i flödet, klickar vidare på någon länk som grannen delat, gillar en bild och vips så har det gått två timmar? Du är inte ensam! Men är du beroende av sociala medier och vad beror det på?

Sociala medier är inte längre bara ett sätt att hålla kontakt med vänner och bekanta. Idag läser vi nyheter, letar jobb, köper och säljer prylar och kanske till och med hittar kärleken via sociala medier. Sociala medier är en integrerad och helt självklar del av vår vardag. Men det kan också vara svårt att slita sig ifrån dem och vara i nuet. Så pass att man ibland känner sig beroende av dem! Men vad beror det på? Internetstiftelsen har gjort en artikel om varför det är så svårt att slita sig från sociala medier. Här plockar vi ut fem anledningar:

 • Korta inlägg
  Inläggen på sociala medier idag är så korta att du hela tiden har tid för ett till, och ett till… och ett till.

 • Rädsla för att missa något
  Har du någon gång haft känslan av att du missar något om du inte är med där alla andra är med? Det här kallas för FOMO (fear of missing out) och innebär att vi är rädda för att missa något.

 • Aviseringar och påminnelser
  Du uppmuntras ständigt att stanna kvar, genom inlägg som riktas mot dig eller aviseringar och påminnelser som pockar på din uppmärksamhet.

 • Belöning
  Sociala medier triggar vårt belöningssystem och bekräftelsebehov.

 • Gränslös integritet
  Integriteten på nätet kan kännas lite mer gränslös och det kan vara lättare att dela med sig av saker på nätet.

Läs mer på Internetstiftelsen

2019-10-23