Bli mer delaktig i barnens digitala vardag

Här får du smarta tips på hur du blir mer delaktig i barnens digitala vardag.

Är du orolig över vad dina barn gör på internet? Kanske tycker du att sonen spelar för mycket eller att dottern sitter fastklistrad vid mobilen på kvällarna och bara scrollar och scrollar? För barn idag är nätet vardag och som vuxen kan det vara svårt att veta hur du blir mer delaktig i barnens vardag på internet. Här får du därför fem snabba tips!

 

Var närvarande
Kanske brukar du fråga dina barn om vad de gjort i skolan just den dagen. Testa istället att fråga ”Vad gjorde du på nätet idag?”. Prata med dina barn om vad som händer på nätet! Det digitala livet är lika verkligt som allt annat!

 

Visa nyfikenhet
Vilka är dina barns favoritklipp och vilka sidor besöker de på nätet? Var intresserad och nyfiken på vad dina barn gör på internet och ställ frågor. Kanske kan ni surfa tillsammans och hitta ett nytt gemensamt intresse! Genom att du lär dig mer om ditt barns vardag på nätet får du större förståelse för hur den digitala vardagen ser ut för hen och andra jämnåriga. Det kan också minska din egen oro och gör dig bättre förberedd på att agera om något skulle hända.

 

Sätt regler 
För att regler ska fungera behöver man förstå varför det är viktigt med regler. Testa att sätt dem tillsammans! Om ni inte är överens ska du som vuxen inte vara rädd för att sätta regler om surfandet går ut över andra saker, som till exempel mat och sömn.

 

Föregå med gott exempel
”Barn gör inte som du säger, de gör som du gör” – ett uttryck som gäller även på nätet! Vad är okej att publicera på nätet? Och hur sprids uppgifterna? Lär barnen om källkritik och föregå med gott exempel. Var noga med vad du sprider för information på nätet och tänk efter en extra gång innan du ger dig in i en diskussion.

 

Anmäl kränkningar
Att kränka någon är aldrig okej, oavsett om det sker på nätet eller i verkliga livet. Ibland kan det behöva anmälas inte bara till sajten det händer på, utan också till polisen. Det kan också vara bra att informera skolan som ditt barn går på då många kränkningar på internet ofta kan kopplas till vad som händer i skolan. Prata med ditt barn om det som hänt och skuldbelägg aldrig.

 

Källa: surfalugnt.se

2019-09-24