God natt Google!

”God natt Google!”, säger Aengeln Englund. Musiken stängs ner, lamporna släcks, Google talar om vad som står i kalendern för dagen därpå, vad det ska bli för väder och ställer väckarklockan. Vi är hemma hos Aengeln som har det mesta i sin lägenhet uppkopplat.

Aengeln har använt Google Home sedan 2016 då den släpptes i USA. Under dessa år har han kopplat upp det mesta i lägenheten och även andra saker som till exempel bilen.

– ­Jag anser att allt som är uppkopplat underlättar vardagen. Det viktigaste redskapet för mig kommer alltid att vara kalendern. Den är effektiv om jag delar med mig av mitt liv. Ju mer Google vet om mig desto bättre tjänster kan den ge till mig. Exempelvis kan Google berätta för mig när jag ska åka hemifrån för att komma i tid till ett möte.

Aengeln säger att trots att han har kompetens i programmering så vill han inte själv programmera.

– Jag vill att tekniken ska vara tillgänglig för alla. När någon kommer hem till mig är de ofta nyfikna på hur mitt boende fungerar. Det fina är då att jag kan säga att de själva också kan ha det så hemma, berättar Aengeln.

Röststyrd inköpslista och smarta hörlurar

Aengeln menar att vi människor kommer vara gladare och lyckligare ju mindre vi stressar upp oss och att det är de små sakerna i vardagen som gör stor skillnad. De små sakerna som Aengeln syftar på kan vara att få hjälp att sortera, kategorisera och tagga semesterbilder, ha en röststyrd digital inköpslista där du bara säger till den vad du vill ha uppskrivet var än du befinner dig, eller möjligheten att svara på ett sms när du är ute och springer.

– Jag menar finns det något tråkigare än att sortera ut vilka foton som blev bäst? Eller hur irriterande är det inte att stå i butiken och inte komma ihåg vad det var du hade tänkt att du skulle ha skrivit upp på inköpslistan? Och det är så skönt att slippa att stanna under min joggingrunda bara för att läsa och svara på ett sms. Allt detta sköter jag röststyrt!

Att ha informationen direkt tillgänglig i hjärnan

– Min dröm är att allt jag har pratar med allt annat. För någonstans kommer vi till att mobilen är det viktigaste jag har och på ett sätt avskyr jag det då jag inte gillar att bära runt på den hela tiden. Men om allt jag går förbi vet vem jag är och att det räcker att jag pratar med det så har vi kommit till nästa nivå i den personliga uppkopplingen, säger Aengeln.

Det diskuteras mycket om att människor har börjat operera in microchip i handen för att ersätta passerkort, körkort och id-brickor. Att operera in ett chip i kroppen är inget som skulle skrämma Aengeln, tvärtom!

– I dagsläget är det inte så mycket att debattera om. Folk är rädda att bli kontrollerade och att de ska dela med sig av sitt privatliv. De chip som finns på marknaden idag är inte märkligare än att ha ett i nyckelknippan. När vi längre fram har chip som faktiskt kan interagera med vår kropp och vår hjärna, då först kommer debatten bli intressant att ta. Men jag skulle definitivt vilja ha ett chip som gör att jag söker i wikipedia bara genom att fundera på det!

Blir du aldrig stressad av att alltid vara uppkopplad?

– Jag kan känna stress av påtvingad input, så som notifikationer från olika appar. Så att börja sanera i dem och stänga av ljudet kommer jag en bra bit på vägen för att minska eventuell stress. Att använda flygplansläget om jag inte får bli störd under någon timme är också ett tips. Men för att vända på det så kan jag bli lika stressad av analog kontakt också, så som att om någon knackar på min dörr när jag vill vara ifred eller kommer fram till mig om jag har bråttom någonstans, säger Aengeln.

Aengelns tips för att får en enklare vardag med teknik:

  1. De digitala assistenterna gör ett bättre jobb ju mer de vet om dig. Våga dela med dig.
  2. Minimera notifikationer och oönskad input så att du slipper ”information overload”.
  3. Köp en Google Home, den är inte dyr – och våga testa!

2019-05-07