Nytt familjeliv i en uppkopplad vardag

För många kanske familjen Spjuths vardag framstår som science fiction. De lever nämligen i ett ovanligt smart hem. – Nästa steg är att vi lyckas digitalisera tändning och släckning av våra levande ljus, säger Rebecca Spjuth, 33 år.

Hon säger det i en skämtsam ton. De har inga planer på att försöka automatisera de levande ljusen. Men det går inte att förneka att de kommit en bit på vägen. Staffan och Rebecca flyttade in i huset på Hovshaga i Växjö för fyra år sedan. Tvåplansvillan var byggd på 80-talet men kändes tack vare sin öppna planlösning betydligt mer modern. Nu – efter alla smarta prylar som installerats – känns 80-talet extremt långt borta.

När de går och lägger sig på kvällen säger de ”god natt” i en mikrofon i köket. Då stänger huset ned sig: låser ytterdörren och larmar, släcker lampor samt sänker värmen i rummen de inte vistas i.

Att ha en digitalt låst ytterdörr som går att styra via en app i mobilen är smidigt när de är bortresta.

– I somras på semestern hade vi väldigt stor nytta av vårt smarta hem. Vi fick ett meddelande i telefonen att strömmen hade gått i samband med ett oväder. Då kunde vi släppa in våra grannar med en tillfällig kod till dörren och så fixade de jordfelsbrytaren, säger Rebecca.

Gillar ny teknik

En annan fördel med familjen Spjuths smarta hem är att värmen används mer effektivt. När de inte är hemma sänks den och när de närmar sig huset igen ökar den – deras mobiltelefoner visar var paret befinner sig. De båda träffades när de jobbade på samma IT-bolag i staden. I grunden har de ett gemensamt intresse för det digitala.

– Båda två blir till oss när det släpps en ny Iphone. Den vill vi gärna lägga vantarna på direkt, säger Rebecca.

– Jag är väldigt intresserad av teknik och jag tycker om att syssla med hemautomatisering, säger Staffan.

”Hela huset slocknade”

Men det är inte alltid det fungerar som det ska. Som när Staffan ville släcka i ett rum med hjälp av röststyrningen.

– Hela huset slocknade. Då skrattade Rebecca åt mig, säger han.

– Ibland står han där nere och skriker ”god natt” flera gånger utan att det fungerar.

Och sen är det ju det där med att vara uppkopplad lagom mycket. Det är lätt hänt att bli sittandes några timmar i soffan framför sociala medier, tycker Rebecca.

– Man tar en kopp kaffe och börjar scrolla i flödet. Sen lägger man ifrån sig den men börjar strax efter igen. Jag är verkligen svag för Instagram.

Viktigt med balans

När operativsystemet till mobilen uppdaterades senast blev en funktion som mäter skärmtid standard. När Rebecca kollade låg hon på ungefär tre timmar per dag. Men då var även sonen Hugos streamande av tecknad film från Netflix medräknat.

Hur de ska förhålla sig till den uppkopplade vardagen och deras uppfostran av barnen är något som gett dem en tankeställare.

– Det kan bli stressat att vara uppkopplad hela tiden. Vi försöker att variera vad Hugo gör. Han pusslar och ritar, men han ser även på tecknat på paddan. Det gäller att ha en balans. Vi märker att han finner mycket glädje i det analoga, säger Rebecca.

Hade ni kunnat föreställa er vardag och ert supersmarta hem när ni träffades för åtta år sedan?

– Nja, det är lite science fiction, säger Staffan.

Vad händer om nätet ligger nere – kommer ni ens in i huset då?

– Jo, vi har back up-system. Men vi är väldigt beroende av ett stabilt nät. Att leva utan fiberuppkoppling skulle vara en extrem omställning, säger han.

 

2018-11-14