Så får du en lugn och behaglig bilresa med barnen

Bråk i baksätet, tjat om pauser och den klassiska frågan "är vi framme snart?" var tionde minut. Låter det bekant? Vi vet att det kan vara svårt att få de små liven att sitta still i flera timmar i bilen. Vi har därför listat appar för barn som är gratis och som även fungerar offline, samt tillbehören som gör stunden med skärmen ännu bättre.

  • Radioapan banankalas är en app för barn från Sveriges Radio. Här kan barnet exempelvis baka tårtor, leka kurragömma samt lyssna på sagor och sånger från Barnradion. Appen är anpassad för de yngsta barnen med stora tryckytor, ljud och animationer.
  • Bolibompa. Hälsa på i Bolibompa-drakens trädgård. Här kan barnet spela roliga spel och se de senaste avsnitten av Bolibompa.
  • Lego life. Klara utmaningar, få digitala bygginstruktioner, titta på roliga filmklipp och se skapelser från andra Lego fans. Appen är lämplig från fem år och uppåt, men barn och ungdomar mellan 8 och 12 år kommer troligen att uppskatta den mest.
  • Ljudböcker. På Spotify finns massor av ljudböcker, bland annat Astrid Lindgren, Alfons Åberg, Klas Klättermus och Pelle Svanslös. Spara dem offline före resan så har barnet ett mysigt tidsfördriv i bilen.
  • Pussel. Det finns massor av pusselappar för olika åldrar. Både gratis och några som kostar lite.

Praktiska tillbehör

Ibland är man inte sugen att lyssna på pilutta-visan på repeat eller höra hur man gör den coolaste legobyggnaden. Då är det perfekt med hörlurar till barnen. Tänk på att köpa hörlurar som är speciellt anpassade för barn, detta för att de ska passa barnens fysiologi rent praktiskt. De måste vara lätta så att vikten mot barnets huvud inte blir för stor när lurarna används under en längre tid. De bör även ha enkla kontroller till volym och helst begränsad ljudnivå så att barnen tryggt kan lyssna på filmer och musik utan att skada hörseln.

För att undvika barn som blir åksjuka efter att ha tittat ned i en surfplatta är det perfekt att investera i ett ställ till bilen. Det finns olika varianter och prisklasser på ställningar för surfplattan. En modell som vi gillar är en hållare som du fäster i nackstödet på bilens främre stolar. Stället för surfplattan sitter centrerad och är perfekt om du har fler än ett barn i baksätet.

Sist men inte minst, satsa på ett mjukt fodral till surfplattan. Med ett mjukt skal speciellt anpassat för barn blir plattan mer greppvänlig och om den ändå skulle falla i golvet så skyddar skalet mycket bra.

Trevlig resa!

2019-02-11