Så får du mobilbatteriet att hålla längre!

Vi lyssnar på poddar, streamar musik, tar foton och interagerar med våra vänner på sociala medier som aldrig förr. Den smarta telefonen är den moderna människans snuttefilt och används till det mesta.

Inte konstigt att den ibland blir trött och att batteriet dör i tid och otid – och du blir lika irriterad varje gång! Här har vi därför samlat våra bästa tips för att batteriet i din smarta telefon ska hålla längre.

Rensa

Använder du verkligen alla appar? Det finns en funktion för både Android och Iphone där du kan se hur mycket batteri apparna drar.  Kanske är det dags att rensa bort appar som du använder sällan men som, när du väl gör det, drar mycket batteri?

Minska skärmens ljusstyrka

I många smarta telefoner idag finns en inbyggd funktion för att reglera skärmens ljusstyrka men den är ofta högre än vad du faktiskt behöver. Reglera ljusstyrkan själv och spara batteri!

Stäng av!

Bakgrundsuppdateringar, Bluetooth, platstjänster, push-notiser, Wifi… Alla är de funktioner som slukar mycket batteri när de inte används.

 • Bakgrundsuppdateringar
  Automatiska bakgrundsuppdateringar av olika appar innebär att de söker efter uppdateringar konstant vilket inte bara drar batteri – även din datatrafik används.
 • Bluetooth
  Rannsaka dig själv – hur ofta använder du egentligen Bluetooth, troligen väldigt sällan! Ha för vana att ha den avstängd och istället aktivera tjänsten när du är i behov av den.
 • Platstjänster
  En del appar hämtar konstant information om var du befinner dig och det drar mycket batteri, detta kan du själv reglera genom att stänga av platstjänster.
 • Push-notiser
  Push-notiser drar, förutom mycket batteri, din uppmärksamhet till sig. Tänk vad skönt att kunna fokusera på en sak utan att störas av att telefonen plingar!
 • Wifi
  Liksom Bluetooth, söker wifi-funktionen ständigt efter signaler och det kan därför vara en god idé att stänga av wifi. Är du däremot hemma och uppkopplad mot fibernätet kan du med fördel ha funktionen aktiverad!

Rädda batteriet vid kallt väder

Kallt ute och det känns som om batteriet dör på nolltid!? Eftersom vi har ett kallt klimat under större delen av året och temperaturen ibland ligger en bra bit under nollan är ett urladdat batteri på grund av kyla inget ovanligt. Alternativet att flytta till ett varmare land bara för att batteriet dör kan kännas lite väl drastiskt. Försök istället hålla mobilen varm genom att bära den under jackan, nära kroppen. Använd headset när du pratar med någon eller lyssnar på musik så behöver du inte heller plocka fram den i kylan lika ofta.

Powerbank

Har du minskat skärmens ljusstyrka, stängt av platstjänster och Bluetooth men batteriet går ändå åt snabbare än smör i solsken? Då kan det vara dags att investera i en powerbank! Med en powerbank har du ständigt tillgång till en portabel laddare och kan ladda telefonen när du är hemifrån, utan att vara beroende av ett vägguttag.

2018-01-26