Vårfixa din dator

Känn in våren med en städad dator och pimpade sladdar. Här får du smarta och roliga tips på hur din dator blir lika redo för våren som vitsipporna som snart blommar.

För att få det riktigt rent hemma och när du rengör bilen, klädförrådet eller garaget använder du säkert vatten och något medel som gör ytorna fläckfria, men eftersom elektronik och vatten eller rengöringsmedel inte alltid lirar jättebra ihop gäller det att vara försiktig! Ta också för vana att koppla ur utrustningen från eluttaget innan du påbörjar ditt städprojekt. Safety first!

Häck väck kaffefläck!

Eftersom du förmodligen spenderar en hel del tid framför datorn tar du dig kanske en kaffe eller matbit under tiden som fingrarna flyger över tangenterna. Helt plötsligt har ditt tangentbord förvandlats till en grogrund för bakterier, fullt av fingeravtryck, gamla matrester och en och annan kaffefläck. Och helt ärligt, hur ofta rengör du tangentbordet? Genom dessa enkla steg har du ett fräscht tangentbord på bara ett par minuter!

Såhär rengör du tangentbordet:

 • Vänd tangentbordet upp och ner! Redan här kommer du upptäcka att det försvinner en hel del damm, brödsmulor och annat smått och gott som samlats i små utrymmen mellan tangenterna.
 • Dammsug med ett smalt munstycke eller använd hårtorken för att blåsa bort skräp. Se bara till att du har en hårtork som går att ställa in på kalluft.
 • Torka mellan tangenterna. Använd en mikrofiberduk med särskilt rengöringsmedel avsett för elektronik. Vill du vara riktigt säker på att komma åt mellan tangenterna är en vanlig tops ett hett tips!

Husmorstips

 • Använd aldrig papper för att rengöra skärmar. Förutom att papper lämnar efter sig ludd finns risk att skärmen repas – även om du använder vanligt hushållspapper. Därför är en mikrofiberduk en bra investering!
 • Har du ingen mikrofiberduk men är i akut behov av att rengöra din skärm kan du använda ett kaffefilter. En fiffig lösning som garanterar en repfri och ren skärm.
 • Kaffefläckar på skärmen? Blanda hälften destillerat vatten, hälften vitvinsvinäger och spreja på en torr mikrofiberduk och rengör sedan skärmen. Torka eventuellt med en torr trasa.
  Obs! Viktigt att du inte sprejar direkt på skärmen. 

  Fler smarta städtips för it-prylarna

Foto: Energiföretagen Sverige

Pimpa utrustningen

Nuförtiden är de flesta datorer ganska stilrena, men är fortfarande långt ifrån en piffig inredningsdetalj. Med elektroniken kommer också diverse sladdar, adaptrar och kontakter som i värsta fall kan göra så att det ser ut som om ditt vardagsrum är fullt med slingrande snokar. Inte så kul, eller hur?! Men vet du vad – det finns ett gäng smarta tips på vad du kan göra för att pimpa tillbehören till din dator, göra något snyggt av alla sladdar, eller åtminstone samla dem på ett vettigt sätt.

 • Göm smart och investera i en sladdgömma eller fixa en själv. På så sätt kan du samla alla sladdar på ett och samma ställe. Gör du en egen har du dessutom möjlighet att göra den precis så som du vill ha den, så att den passar i just ditt hem. Ligger sladden över halva golvet? Testa att fästa den längs med en list, en bords- eller dörrkant för att den inte ska framträda så tydligt.
 • Tänk tvärtom! Istället för att fundera på hur du bäst kan gömma undan sladdar som bara är i vägen kan du tänka tvärtom. Pimpa sladden och låt den vara en kul inredningsdetalj, kanske klä om den i något snyggt material. Varför inte göra det till en mysig pysselstund med barnen eller samla vännerna för en stunds kreativitet?
 • Pimpa laptopen. Gör din laptop personlig med snygga klistermärken, eller skal. Bara du sätter gränserna – låt fantasin flöda!

Här hittar du mer information om smarta sladdtips.

2018-03-16