Satsning för att hjälpa småföretagare att utvecklas med IoT-teknik

Tillsammans med Linnéuniversitet och Kalmar Energi deltar Wexnet i en storsatsning som vill ge små och medelstora företag i Kronobergs och Kalmar län ökad kunskap om möjligheterna med Internet of Things (IoT). Genom att testa och utveckla nya idéer och produkter kan företag effektivisera sin verksamhet och skapa nya affärsmodeller.

 

En av de framtida teknologier som spås påverka ett stort antal affärsmodeller är Internet of Things (IoT). IoT innebär att allt fler enheter blir uppkopplade mot Internet. Att små och medelstora företag tidigt anpassar sina verksamheter till den nya teknologin kan komma att vara avgörande för deras framtida existens.

Kommunicera med IoT

Fler och fler prylar är uppkopplade via nätet. Med IoT-tekniken kan du kommunicera med olika produkter för att exempelvis styra, felsöka eller samla in information från dem. Genom inspirerande föreläsningar, praktiska laborationer och hjälp med utveckling av nya idéer och produkter ska lokala företag kunna utvecklas med hjälp av IoT. 

– Vi ska inspirera företagen och ordna en mängd olika aktiviteter för att öka deras kompetens. Framför allt ska vi matcha företag med forskare, lärare och studenter med rätt kompetens, för att tillsammans testa och utveckla företagens idéer och produkter, säger Fredrik Ahlgren som är projektledare.

Utveckla nya idéer

Wexnet deltar genom att testa och utveckla företagens idéer och produkter med så kallad LoRa-teknik som är den ledande tekniken för IoT över hela världen. Vi kommer även ge kunskap om hur IoT fungerar vid workshops, webbinarium,inspirationsföreläsningar och laborationer. 

– Vi ser fram emot att få hjälpa små- och medelstora företag i region Kalmar och Kronoberg med att hitta lösningar på problem eller utmaningar med hjälp av IoT. Samarbeten över regioner och mellan akademin och näringslivet kommer alla till godo, säger Pär Gustavsson på Wexnet. 

Delta du också!

Chef, ägare eller medarbetare – så länge du arbetar på ett litet eller medelstort företag i Kronobergs eller Kalmar län är du välkommen att delta. Hur kan ditt företag bli digitalt smart med IoT-teknik? 

 

Läs mer om hur du deltar i IoT-labs på Linnéuniversitetets webbplats

 

Fakta om projektet

Organisationer som deltar: Linnéuniversitetet, Wexnet och Kalmar Energi
Projektet pågår: Från 1 juli 2021 till 30 april 2023.
Projektledare: Fredrik Ahlgren, universitetslektor
Finansiär: Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket, Region Kronoberg och Region Kalmar län finansierar med 7,7 miljoner kronor. 

 

       

Koll på fukt och temperatur i mobilen

Koll på fukt och temperatur i mobilen

Vi har träffat Fredrik Gustafsson på Stens chark i Åseda som satsat på smart teknik för säkrare livsmedelshantering.

Läs mer

Matsvinn och IoT - hur hänger det ihop?

Matsvinn och IoT - hur hänger det ihop?

Vi har tagit tempen på Johan Leitet, universitetsadjunkt i datavetenskap, om hur man kan använda IoT när det kommer till att minska matvsinnet.

Läs mer

Smart vattenmätning i Ragnabo

Smart vattenmätning i Ragnabo

Möt Bertil Aspernäs i Ragnarbo som tänker mäta vattenmängden i ett stort antal brunnar på sina åkrar med hjälp av smarta sensorer.

Läs mer