Smart sensornät

För vem?

Vårt smarta sensornät passar dig som är nyfiken på eller har behov av att förbättra din verksamhet med uppkopplade sensorer. Nätet är öppet, trådlöst och tillgängligt för alla oavsett om du är småföretagare, fastighetsägare eller representant för en kommunal förvaltning. Affärsmodellen är flexibel och priset står i direkt relation till nyttan och antalet sensorer. Vi är övertygade om att vårt sensornät är en möjliggörare för ett mer hållbart samhälle där vi samskapar nya lösningar med dig som kund. Du har en unik idé eller specifikt behov, vi har unik infrastruktur.

Varför?

Många verksamheter har stora besparingsmöjligheter i att nyttja uppkopplade sensorer som de senaste åren har blivit allt bättre och billigare. I många fall kan ni som företag även förbättra erbjudandet mot era kunder genom att ha koll på produkter, platser, byggnader eller processer i realtid. Idag finns sensorer för att mäta och hålla koll på nästan allt.

Hur?

Genom medlemskap i Stadshubbsalliansen är Wexnet en av de första lokala aktörerna i Sverige som öppet lanserar ett smart sensornät. Vi använder tekniken LoRaWAN som är ett kostnadseffektivt alternativ till traditionella mobilnät. Fördelarna med denna teknik är många. Räckvidd, strömsnåla sensorer och låg trafikkostnad är de främsta fördelarna. Trafiken är krypterad i flera steg och installationen oftast väldigt enkel då inga simkort behövs. LoRa är en förkortning för Long Range och WAN står för Wide Area Network. Tekniken har de senaste åren utvecklats till en möjliggörare för Internet of Things och Smart City.

Vi har idag täckning i Växjö tätort och delar av Tingsryds kommun och kommer fortsätta bygga ut med fler basstationer (gateways) allteftersom vi har kunder som vill nyttja nätet. Eftersom datamängderna som skickas i nätet är väldigt små är strålningen från såväl sensorer som basstationer mycket låg.

Vad kan vi erbjuda dig?

Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning kring hur din verksamhet kan nyttja sensornätet på bästa sätt. Några vanliga användarfall är trygghetslarm, uppkopplade sopkärl, lägenheter med fuktlarm, monitorering av utrustning, koldioxidmätning, vattennivåmätning, smarta parkeringar, närvarosensorer och temperaturmätning. Det är enbart fantasin som sätter gränserna för vad sensorer kan användas till.

Vi erbjuder gärna en helhetslösning där vi även står för rekommendation, inköp och installation av sensorer för att underlätta för dig som kund. Din investering består i det fallet av en initial engångskostnad samt en liten löpande kostnad för trafiken i nätet. För dig som tjänsteleverantör med egna sensorer finns självklart även rena sensorabonnemang där du mot en månadskostnad fritt kan nyttja det öppna nätet.

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning

Inspireras av hur andra använder vårt smarta sensornät

Smart teknik håller koll på ditt vatten

Smart teknik håller koll på ditt vatten

Det smarta sensornätet i Tingsryds kommun har börjat sin utveckling i Yxnanäs. Nu slipper vattenabonnenterna på orten att läsa av sin vattenmätare manuellt och med hjälp av sensorn så kan även läckor upptäckas snabbt.

Läs mer

Tingsryds kommun och Wexnet satsar på Smart sensornät

Tingsryds kommun och Wexnet satsar på Smart sensornät

Nu satsar Tingsryds kommun och Wexnet tillsammans på smart sensornät i hela kommunen. Det innebär att kommunen blir en av de första landsbygdskommunerna i Sverige med en beräknad täckning av smart sensornät på över 80 procent.

Läs mer

Boportal löser det mesta för Växjöbostäder

Boportal löser det mesta för Växjöbostäder

Boende i Växjöbostäder kan göra i princip “allt” i sin Boportal. Som att göra serviceanmälan, beställa tape-ter och se sin vattenförbrukning när de badar. Snart kan de också släcka lampor, låsa dörrar och kolla hur mycket el som går åt.

Läs mer

Sensor larmar om översvämning

Sensor larmar om översvämning

Med hjälp av en sensor kan man nu mäta vattennivån i en avloppsbrunn i Öjaby och på så sätt undvika översvämningar. Vi har träffat Erik Rydeman, elingenjör på Växjö kommun, som berättar mer.

Läs mer

Wexnet kopplar upp sopkärl

Wexnet kopplar upp sopkärl

​Många soptunnor är långtifrån fulla när de töms. Nu inleder SSAM ett projekt kring behovsanpassad tömning i samarbete med Växjöbostäder, Suez och Wexnet. 400 sopkärl runt om i staden ska med trådlösa sensorer meddela när de börjar bli fulla och alltså behöver tömmas.

Läs mer

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning

Kontakta oss på foretag@wexnet.se för kostnadsfri rådgivning och inventering av just era behov och möjligheter. Baserat på detta får ni inför beslut en skräddarsydd offert. Är ni tjänsteleverantör finns prislista på rena abonnemang mot förfrågan.